Seoski turizam ogromna šansa za Srbiju

  • 10.08.2018

  • 10:50

  • RTS

  • 0

FOTO: Nataša Stojanović

Srbija od turizma sve više zarađuje, poslednjih godina i više od milijardu evra. Istovremeno, to je način da se mladi zadrže i na selu i u zemlji.

Filip ima 27 godina. Školovao se u inostranstvu, dobio posao u Nju Delhiju. Saznao je da će postati roditelj i odlučio – dosta je špartanja po svetu.

Sa suprugom se vratio u Srbiju i sve zarađeno uložili su u etno-selo na porodičnom imanju. Imaju trideset dvoje zaposlenih, od kojih je šesnaest iz sela.

"Kada uzmemo u obzir da selo ima 24 kuće, to znači da u skoro svakoj kući ima po jedan zaposlen. Raduje nas to što u selu ima dosta malo dece, pa porodice ostaju ovde jer tu vide svoju perspektivu", kaže Filip Vučetić.

U Budimliji radi i jedna Beograđanka. Udala se za momka iz sela, a sad čeka bebu.

"Ne znam da li bih sad mogla da se vratim u Beograd, mnogo sam se brzo navikla ovde. Samo ako bih baš morala, ovako ne", objašnjava Vesna Vučetić.

Turizam pomaže i poljoprivrednicima. Meso, mleko, jaja, voće, povrće, sve prodaju etno- selu.

"Nekada je slabo išla prodaja, ali kad se ovo otvorilo, već je bolje za moju porodicu", kaže Nemanja Tripković.

Komleks Budimlija se prostire na pet i po hektara. Pored smeštajnih kapaciteta tu su restorani, kafići, bazen, igraonice za decu, sportski tereni, zip-lajn, mini-zoo vrt. Svakog dana za goste se organizuju izleti kao što je izlet do vodoskoka Skakavac.

Biti svoj na svome, sam svoj gazda a pritom uposliti i svoje komšije. To je dobar recept za jedan uspešan posao.

pošaljite komentar

Nema komentara