Vesti iz zemlje

12.08.2018. 11:57

Beta

Autor: AIESEC zove

Sindikati: Prosveta je uvek, pa i sada 13. prase i crna ovca

Predsednici dva reprezentativna sindikata prosvete, Unije sindikata prosvetnih radnika i Sindikata radnika u prosveti Srbije, nezadovoljni su platnim razredima.

Jasna Janković i Slobodan Brajković ocenili su da je prosveta ponovo degradirana jer je stavljena u jedan platni razred niže od ostalih profesija.

„Nismo zadovoljni, ali ovo nije neočekivano. Prosveta je uvek na poslednjem mestu, prosveta je 13. prase, crna ovca, tako je i sada“, rekla je Jankovićeva.

Ona je rekla da se zakon o platama zaposlenih u javnoj upravi odnosi na prosvetu, zdravstvo, kulturu, nauku, sportske i turističke organizacije, ali ne i na vojsku, policiju i bezbednosni sektor, koji ima daleko više plate.

„Od onih na koje se odnosi zakon, mi se tretiramo najgore, jer su svi u devetoj, a mi smo u osmoj grupi“, rekla je Jasna Janković.

Brajković je rekao da je prosveta platnim razredima ne dobija ništa i da je time što je stavljena jedan razred niže u odnosu na ostale, degradirana i da zaposleni u toj oblasti nisu ravnopravni, a da su sekretari škola i socijalni radnici u školama stavljeni u sedmu grupu.

„Mi smo najniže kotirani. To je zato što kod nas ima 70.000 profesora, pa im je to mnogo para. Gde će da štede, uštedeće na obrazovanju“, rekao je Brajković navodeći da su glumci svrstani u deveti platni razred, da mogu da napreduju u 10. da su lekari u devetom i 10. razredu, a da prosveta cela ostaje u osmom.

Janković je rekla i da je na sastanku u Ministarstvu prosvete, ministar finansija Siniša Mali potvrdio da će povećanja plata u javnom sektoru biti do kraja godine, ali da će o visini povećanja pregovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom polovinom septembra.

Brajković je rekao da će sa najavom povećanja od 10 odsto početna plata profesora iznositi 54.000 dinara, što je ponovo ispod republičkog proseka.

Prema pisanju medija, uredba o platnim razredima trebalo bi da se donese u septembru, a zakon o platama u javnoj upravi da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.