'Sloga': Žene u Srbiji najčešće žrtve radne eksploatacije

  • 08.03.2018

  • 12:25

  • 0

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su da su žene u Srbiji najčešće žrtve radne eksploatacije i svih oblika zlostavljanja na radu i u porodici.

Kako navode, borba za njihova prava i bolji položaj u društvu je "godinama unazad u deklarativnim i dekorativnim okvirima".

U saopštenju povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, sindikat "Sloga" ocenio je da najveću odgovornost za položaj žena u Srbiji ima vlast koja kako se navodi, "bespogovorno nastavlja da sprovodi propalu ekonomsku politiku neoliberalnog kapitala i jeftine radne snage".

"Poseban presedan u apsurdu i besmislenosti nebrige države i vlasti o ženama predstavlja i nedavni javni poziv Ministarstva kulture da se motiviše podsticaj rađanja i bolja demografska slika Srbije besmislenim sloganima kojima se sada smeje čitava Evropa", piše u saopštenju.

Međunarodni dan žena, 8. mart ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i medjunarodnog mira.

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.

pošaljite komentar

Nema komentara