Srbija ocenjena kao "umereni inovator" na listi Evropskih inovacionih rezultata

  • 12.07.2018

  • 11:45

  • Beta

  • 0

Evropska komisija napravila listu

Srbija je u prethodnih godinu dana ostvarila značajan rast inovacionih performansi zbog čega je ocenjena kao "umereni inovator" i nalazi se ispred osam zemalja članica EU na listi Evropskih inovacionih rezultata, koju je predstavila Evropska komisija u Briselu, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

Srbija je, kako je naveden, ispunila 22 od ukupno 27 indikatora za tu listu, pozicionirala se ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.

Najbolje rezultate je pokazala za indikatore investicija, u ostvarivanju veza i partnerstva malih i srednjih preduzeća, inovaciji proizvoda i procesa, kao i u ostvarenom uticaju inovacionih aktivnosti na zaposlenost i zapošljavanje, navodi se u saopštenju Evropske komisije, saopštilo je ministarstvo.

Pri izradi liste inovacionih rezultata (European innovation scoreboard) Evropska komisija koristi podatke priznatih zvaničnih međunarodnih izvora koji su javno dostupni, kao što su Eurostat, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Ujedinjene nacije, a presek je napravljen za podatke objavljene do 25. aprila 2018. godine.

Prema inovacionim performansama na listi je ustanovljeno četiri kategorije zemalja - inovacioni lideri, jaki inovatori, umereni inovatori i skromni inovatori.

pošaljite komentar

Nema komentara