Srbija postala 23. zemlja članica CERN-a

FOTO: CERN
  • 24.03.2019

  • 14:52

  • Beta

  • 0

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je danas da je primila Srbiju kao svoju 23. državu članicu nakon što je primila formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji.

Predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je da je ulaganje u naučna istraživanja važno za razvoj srpske ekonomije i da je CERN jedna od najvažnijih naučnih institucija danas.

"Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemljama članicama CERN-a", rekla je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednica Saveta CERN-a Ursula Basler kazala je da Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, a srpski naučnici su kontinuirano uključeni u CERN-ove najveće eksperimente.

"Veoma sam srećna što je zahtev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici", rekla je Basler.

Generalna direktorka CERN-a Fabiola Đijanoti navela je da srpska naučna zajednica tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima.

"Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju izmedju CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja", rekla je Đijanoti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naveo je da je Srbija, kao država članica CERN-a, spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će srpski naučnici, istraživači, instituti i industrija imati "mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka".

Kao država članica CERN-a, Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, CERN-ovom telu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove.
pošaljite komentar

Nema komentara