Vesti iz zemlje

05.03.2018. 12:24

B92

Autor: Nova Ekonomija

Srbija pregovara sa stranim kompanijama o 54 investiciona projekta vredna oko 2,5 milijarde evra

Srbija trenutno sa stranim kompanijama pregovara o 54 investiciona projekta, vredna oko 2,5 milijarde evra koji bi trebalo da obezbede oko 29.000 radnih mesta.

To je izjavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je naveo da je jedna investicija visokotehnološke kompanije koja bi u Banatu proizvodila delove za električne automobile i zaposlila više od 1.000 ljudi.

Drugi projekat, takođe velike nemačke korporacije, centralnoj Srbiji doneće više hiljada radnih mesta, rekao je Čadež za nedeljnu Politiku.

Na pitanje da li su to možda „Be-Em-Ve“ ili „Mercedes“, koji se pominju u medijima, Čadež odgovara da, za sada, ne može da otkrije ni o kojim kompanijama je reč, ni visinu njihovih ulaganja i dodaje da je korektno da o svojim odlukama i investicionim planovima govore sami investitori.

On je rekao i da je siguran da će se u Srbiji ponovo proizvoditi traktori. „Dobar signal je da su među zainteresovanim firmama za kupovinu i proizvođači traktora“, kazao je Čadež.

Čadež konstatuje da činjenica da je Srbija lane privukla skoro 2,6 milijardi evra stranih direktinih ulaganja, više nego sve zemlje u regionu zajedno, dosta govori. „Pre svega, da je Srbija dobro mesto za ulaganja, sigurno i isplativo, što potvrđuje prošlogodišnji investicioni učinak i najave, novih, velikih, stranih ulaganja“, istakao je Čadež.

Važno je što je srpska ekonomija stabilna i što rast zasniva na investicijama i izvozu, napomenuo je Čadež, ističući da su zahvaljujući zaokretu u politici podsticanja investiranja u Srbiju već stigle visokotehnološke investicije.

„Nemački „Kontinental“ je u Novom Sadu otvorio svoj istraživačko-razvojni centar, sredinom godine u Nišu će biti završena fabrika najsavremenije rasvete austrijske kompanije „Cumtobel“. Osim „Majkrosofta“ koji širi svoje aktivnosti, razvojni centar u Srbiji imaće i američki NCR“, naveo je Čadež.

O tome kakav bi region, u ekonomskom smislu, bio po volji EU, Čadež odgovara: „Onakav kakav mi želimo“.

„Mi želimo uspešan region – bez barijera i s manje troškova u međusobnom poslovanju, region koji će imati dobru infrastrukturu, podsticajno poslovno okruženje, propise usklađene s evropskim, veći privredni rast, više investicija i zaposlenih, produktivnije i konkurentnije kompanije sposobne da više proizvode i izvoze..“, kazao je Čadež.

On je istakao da EU podržava izgradnju jedinstvenog ekonomskog prostora i regionalne integracije jer je to način da se zapadnobalkanske ekonomije bolje pripreme i spremnije uđu na zajedničko evropsko tržište.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.