Srpska roba na Kosovo stiže švercerskim kanalima, ali i iz drugih država

  • 20.01.2019

  • 11:39

  • N1

  • 0

FOTO: Kossev

Povećanje taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH skoro da nije imalo nikakav uticaj na život stanovnika na Severu Kosova, prenosi N1.

U marketima možete pronaći skoro sve prehrambene proizvode iz Srbije. Javna je tajna da roba na Kosovo iz Srbije ulazi švercerskim kanalima, ali i iz susednih država. Prema mišljenju mnogih, takav scenario je bio viđen nakon što su takse uvećane za 100 odsto.

Skoro sve što možete pazariti u marketima u Srbiji, mleko i mlečne proizvode, slatkiše, bezalkoholna pića, pa sve do kućne hemije, možete pronaći i na rafovima prodavnica na Severu Kosova. Mnogi bi se zapitali kako, kada je Priština povećala takse na proizvode iz Srbije i BiH za 100 odsto. Odgovor je jednostavan – alternativnim putevima. 

A da su stanovnici Severnog Kosova morali da se snađu, kako bi u marketima mogli da pazare osnovne životne namirnice, za N1 je potvrdio i Radoš Petrović, predstavnik srpskih privrednika sa Kosova. 

"U prodavnicama za sada ima svih proizvoda. Fabrike iz Srbije su našle načine da preko drugih zemalja dopreme robu na Kosovo. Roba stiže raznim kanalima, ali i iz južnog dela Kosova", kaže Petrović. 

Petrović, kao i ostali privrednici sa Kosova, smatra da će Priština morati da ukine takse. Do tada, prema njegovim rečima, postoji interni dogovor srpskih privrednika da cene proizvoda ne poskupljuju.

pošaljite komentar

Nema komentara