Vesti iz zemlje

31.01.2018. 15:31

N. S.

Autor: Nova Ekonomija

Stanje u Srbiji alarmantno, standard demokratije u 2017. opao

Standard demokratije u 2017, godini je opao, Narodna skupština je marginalizovana, poslovnik je zloupotrebljavan prilikom uspešnog izbegavanja debate o državnom budžetu, opozicija i svi kritički glasovi sistematski su marginalizovani i satanizovani u javnim servisima i medijima u suvlasništvu države…

Napredni klub zahteva od predsednika Aleksandra Vučića i vlade da hitno dozvole delovanje demokratskih ustanova, poštuju ustav i važeće zakone, departizuju državu, prekinu sa zloupotrebom medija i dozvole demokratske izbore za ustavotvornu skupštinu pod kontrolom OEBS-a.

Od opozicije zahtevaju hitno ujedninjenje na odbrani demokratskih vrednosti osvojenih 1991., 1997. i 2000. godine.

To je rečeno na konferenciji za  novinare Naprednog kluba, na kojoj su govorili Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba i koautor Izveštaja, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, Petar Lađević, bivši savetnik predsednika SRJ za izbeglička i humanitarna pitanja, koautor Izveštaja o demokratiji i Igor Vuković, generalni sekretar Naprednog kluba, urednik Izveštaja.

Čedomir Antić rekao je da je Srbija svrstana među demokratske zemlje, ali i da je opšte poznato da se vrlo retko dešava da neko društvo sklizne u diktaturu, a da ne postoji postepeni razvoj ka njoj.

„Okupili smo tim koji jeprocenjivao stanje u demokratiji u Srbiji 2017. godini i zaključili da postoje snažne koje ugrožavaju prava građana Srbiji“, naveo je.

Osnovni razlog koji navodi na verovanje da Srbija ide putem postepenog gašenja demokratskih institucija jeste najvažniji događaj prošle godine, a to su predsednički izbori.

„Teško je očekivati da Srbija reši najveće probleme“.

Sociolog Petar Lađević, govorio je o problemu nacionalnih manjina navodeći da one čine značaj deo stanovništva Srbije. 

„Situacija u Srbiji po tom pitanju se može oceniti u principu dobra“, kazao je i podsetio da su evropske institucije vršile pritisak na prethodne vlasti u vezi sa pravima manjima, a da je indikativno da oni ovu vlast ne optužuju za to.

Vuk Jeremić, rekao je da ima puno paralela između vremena 1990-ih godina i ovog sadašnjeg.  Jedna od njih je i pasivnos međunarodne zajednice.

„I tada je vlast bila garant stabilnosti. Tada Dejtona, a danas Brisela“, naveo je.

Situacija u Srbiji je izuzetno zabrinjavajuća.

„Ovo je period galopirajućeg poniranja u gotovo svim oblastima, počev od ekonomije, svakako demokratije i ljudskih prava..Spolnje manifestacije su neoborivi dokaz takvog stanja. Jedna od njih je su planovi EK o vraćanju lakog viznog režima za putovanje naših građana u EU“, kazao je Vuk Jeremić.

Institucije su naročito podređene izvršnoj vlasti, koja je koncentrisana u rukama jednog čoveka prilično upitne prošlosti i još kontroverznije današnjice.

„Izvršna vlast je piramidalno ustrojena. Narodna skupština je primer potpunog unižavanja i uništavanja institucija. Smatram da ona predstavlja još jedan od rijalitija koji se nudi građanima. Raspava o budžetu je jedan od takvih primera“.

Primer za to je i potpuno ignorisanje apela opozicije da se na izbore pozove delegacija OEBS-a. 

„Situacija u medijima je teža nego ikad.Preko tiražnih tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom se vrši ostrašćena demonizacije opozicije. Stvaranje atmosfere linča, mržnje, stavljanje mete na čelo neistomišljenicima….Mislim da to nije bio slučaj ni u Miloševićevim vremenima“, rekao je Jeremić.

Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se desila likvidacija jednog opozicionog lidera – Olivera Ivanovića.

Kako je naveo, on već mesecima na svake dve nedelje piše pismo Draganu Bujoševiću,sa molbom za sastanak. Odgovor je dobio samo jednom i tada je pisalo da se „gospodin Bujošević ne sastaje sa političarima“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.