Sve bolji kvalitet vina koja se proizvode u Srbiji

  • 30.03.2016

  • 09:43

  • Tanjug

  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković posetila je juče Poljoprivrednu školu u Aleksandrovcu i vinski muzej, gde je razgovarala sa poljoprivrednicima i proizvođačima vina.

Ministarka je istakla da se u Srbiji beleži sve bolji kvalitet proizvodnje vina, dok istovremeno Evropska komisija već tri godine unazad u izveštajima o napretku tog sektora iznosi konstantne pohvale.

Prema njenim rečima, interesovanje za proizvodnju vina od autohtonih sorti takođe je u značajnom porastu.

"Uvođenje savremenih tehnologija je sve prisutnije među srpskim vinarima, zbog čega Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i ove godine nastavlja sa značajnom podrškom", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je navela da je reč o podsticajima od podizanja proizvodnih i matičnih zasada, klonske selekcije autohtonih i domaćih stvorenih sorti, kupovini nove opreme i repromaterijala, do promovisanja oznaka geografskog porekla i analize vina.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u tom cilju pruža podršku kroz više od 20 mera. 

Podsticaji se kreću u zavisnosti od mere i do 2,5 miliona dinara, uz refundaciju od 30 do 100 odsto. Iznosi podsticaja u okviru mera za unapređenje vinogradarstva u Srbiji su među najvišim u regionu, saopštilo je Ministastvo.

"Novi Zakon o vinu koji se nalazi u završnoj fazi izrade, značajno će pojednostaviti procedure za proizvođače grožđa i vina", zaključila je ministar Bogosavljević Bošković.

pošaljite komentar

Nema komentara