Tomas Šib: Nemačka za 18 godina u Srbiju uložila 1,8 milijardi evra

  • 06.12.2018

  • 12:34

  • 0

Tomas Šib FOTO: N1

Nemačka je u okviru projekata razvojne saradnje tokom poslednjih 18 godina podržala Srbiju sa 1,8 milijardi evra, izjavio je danas ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib.

"Tokom ovih 18 godina sprovedeno je 80 projekata tehničke saradnje, kao i gotovo 60 projekata finansijske saradnje", kazao je on na proslavi godišnjice nemačko-srpske razvojne saradnje u Skupštini grada Beograda.

Šib je rekao da su od 2000. godine, kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW, podržane reforme koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu, obnovljive izvore energije, unapredjenje administracije i pravosudja, bolje obrazovanje za mlade, odnosno poboljšanje ukupnih uslova za život gradjana.

"Srbija je kao buduća članica EU važan partner za nas, važna je za razvoj celokupnog regiona i poboljšanje životnih uslova u Srbiji ima posledice i na bolji razvoj u jugoistočnoj Evropi. Za Nemačku Srbija je ključna zemlja u regionu", rekao je on.

Šib smatra da su dobro sprovedeni projekti koje je Nemačka pomogla u Srbiji merilo uspeha i da je svaki gradjanin neposredno ili posredno imao koristi od ovih projekata. "Prvi ugovor o saradnji potpisan je samo 39 dana nakon demokratskih promena 2000. godine, a radilo se o pomoći od 30 miliona maraka za uvoz električne energije", podsetio je nemački ambasador.

Istakao je i da je i u 2018. predvi]eno gotovo 30 miliona evra za buduće projekte u Srbiji, sa težištem na ruralna područja.
pošaljite komentar

Nema komentara