Turski tok – počeli radovi koje niko nije video

Ilustracija, Foto: Pexels

Ministar Aleksandar Antić izjavio je danas za RTS da je započeta gradnja magistralnog gasovoda od Bugarske do Mađarske granice kako bi se snabdevala ruskim gasom, ali određeni detalji o tom poslu ostali su nepoznati.

Kako je juče naveo dnevni list Danas, oni nisu uspevali da dođu ni do jedne zvanične informacije o ovom projektu, a Ministarstvo rudarstva i energetike je ostalo nemo na njihove prethodne upite.

Kako je juče naveo ovaj dnevni list, nije dato objašnjenje kako će taj gasovod biti izgrađen bez dozvole Evropske unije, što je nužno da bi se ruski gas iz Turske mogao transportovati na evropski kontinent.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlada garant kredita Srbijagasa od 70 miliona evra za gradnju gasovoda

Gastransu uplaćeno još 137 miliona evra

Oni navode da je jedini koji je do sada imao prilike da vidi fotografije radova na Turskom toku kroz Srbiju je ruski predsednik Vladimir Putin, koje mu je predsednik Vučić pokazao na susretu u Kini.

Nakon navoda da se o radovima ne zna mnogo toga, ministar Antić je jutros za RTS rekao da se na ovom projektu vredno radilo proteklih nekoliko godina, a da oko početka radova nije pravljena pompa, niti ceremonije otvaranja, jer im je posvećenost projektu bila na prvom mestu.

On je dodao „ima vremena za cerenomije, važan je posao, važan je projekat" i tvrdi da se o ovom projektu razgovaralo transparentno u javnosti i naglasio da je još 27. juna, 2017. godine, sa prvim čovek Gasproma i predsednikom Vučićem potpisao mapu puta za razoj ovog gasovoda i da se u javnosti puno razgovaralo o tome.

Ovi radovi su podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka: Crni Timok, Velika Morava, Dunav, Tamiš i Tisa uklopiti u trasu gasovoda, a ministar navodi da je realizacija radova u toku.

Antić je rekao da će linijski deo gasovoda biti završen do 18. decebra ove godine, a da će kompresorska stranica biti gotova do oktobra 2020. godine, što znači da će Srbija biti snabdevena gasom već u 2020. godini.

pošaljite komentar

1 komentar

  • TRex

    "Turski tok" je izmedju Turske i Rusije, a u Srbiji i Bugarskoj je "Balkanski tok" ! To ime je predložio bugarski predsednik, a mi smo ga prihvatili, jer je potpuno sumanuto da se u Srbiji gradi "Turski tok".