U planu izgradnja kampusa za pet umetničkih fakulteta na Topčideru

  • 01.11.2018

  • 16:27

  • N1 Beograd

  • 0

Fakultet dramskih umetnosti FOTO: N1

Ministarstvo prosvete saopštilo je da "kao i mnoge države u svetu", Srbija planira da otvori Fakultet za umetničku igru, koji bi bio peti fakultet u okviru Univerziteta umetnosti i da je u planu da kampus za svih pet fakulteta bude na Topčideru. Fakultetu dramskih umetnosti je ponuđeno da bude deo tog kampusa, naveli su.

"U planu je izgradnja novog kampusa u koji će biti smešteni umetnički fakulteti u Beogradu, a povod za to su loši uslovi na Fakultetu muzičke umetnosti. Taj fakultet, na primer, radi u 2.600 kvadrata, a za njihovo normalno funkcionisanje potrebno je najmanje 6.000 kvadrata", navodi se u odgovoru Ministarstva redakciji N1.

Kako dodaju, i Fakultet likovnih umetnosti ima veoma loše uslove za rad, funkcioniše u četiri zgrade i u nedovoljno velikom prostoru.

"Od umetničkih fakulteta nešto bolje uslove ima Fakultet dramskih umetnosti (FDU), ali bi izgradnjom novog kampusa imao mogućnost za još bolje uslove - veću kvadraturu, energetski efikasnu zgradu. Postojeća zgrada je iz 1971.godine. Posle 47 godina FDU bi trebalo da se kompletno restaurira i rekonstruiše, a za to bi bilo potrebno veoma mnogo novca", navode iz Ministarstva prosvete.

Osim toga, dodaju, mnoge države imaju Fakultet za umetničku igru. "To planira i Srbija. Plan je da se taj fakultet otvori, kao peti fakultet u okviru Univerziteta umetnosti", kažu u ministarstvu.

"Planirano je da novi kampus bude na Topčideru. Prirodno je da se i FDU nađe u tom kampusu, gde će postojati sale koje će svi fakulteti moći da koriste. Fakultetu je ponuđeno da o tome razmisli. Ukoliko pristane, država će odlučiti šta će biti sa zgradom u kojoj je sada taj fakultet", kažu.

U razgovoru sa dekanom FDU, ministar Mladen Šarčević je stekao utisak da to fakultetu odgovara, naglašavaju u ministarstvu i dodaju da će posle Nastavno-naučnog veća fakulteta razgovori biti nastavljeni.

Kako je rečeno, u budžetu za narednu godinu će biti izrada projekta kampusa, a rok za izgradnju celog kompleksa je dve godine.

"FDU će sam odlučiti da li će na to da pristane. U svakom slučaju, FDU i ostalim fakultetima se nude bolji uslovi, gde bi bili vidljiviji", navode u ministarstvu.

Iz FDU su, međutim, u sredu saopštili da smatraju da je zemljište oko zgrade FDU ima najbolji potencijal za realizovanje pomenutih planova Ministarstva prosvete i izgradnju kampusa Univerziteta umetnosti.

"Imajući u vidu da je zemljište oko zgrade Fakulteta dramskih umetnosti u prethodnim periodima često bilo predmet interesovanja Vlade RS i da je u ovom trenutku neiskorišćeno, na FDU smatraju da upravo ono ima najbolji potencijal za realizovanje pomenutih planova Ministarstva prosvete i izgradnju kampusa Univerziteta umetnosti. Time bi se, kako navode, Fakultetu dramskih umetnosti pridružile dve visoke umetničke škole, čime bi se saradnja i razmena studenata učinila intenzivnijom, a troškovi realizacije nastave smanjili", naveli su u FDU.
pošaljite komentar

Nema komentara