Vesti iz zemlje

18.11.2016. 14:51

B92

Autor: Nova Ekonomija

Uskoro licitacija za besplatnu zemlju radi uzgoja biljaka za biomasu

Licitacija za besplatnu podelu državnog zemljišta za uzgoj posebnih vrsta biljaka za proizvodnju biomase biće uskoro raspisana.

To je najavio savetnik premijera Dragan Glamočić.

On je na Regionalnoj konferenciji o biomasi u Beogradu rekao da je 145 lokalnih samouprava dostavilo izveštaje o državnom zemljištu i da će se ono koje najmanje tri godine nije korišćeno, a pete je kategorije, dati na licitaciju za proizvodnju „kabastih“ biljaka od kojih će se fermenacijom dobijati biomasa za proizvodnju toplotne i električne energije. 

„U toku je realizacija 15 projekata u vrednosti od 100 miliona evra koji treba da omoguće toplanama u 15 gradova da sa fosilnih goriva pređu na biomasu, od čega 13 na drvnu biomasu, a toplana u Sremskoj Mitrovici na biomasu od suncokreta i soje, dok će toplana u Šapcu koristiti ostatke poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Glamočić. 

On je dodao da Srbija nedovoljno koristi biomasu, ali da teži da postane vodeća zemlja u regonu po proizvodnji toplotne i električne energije iz ostataka u poljoprivredi i šumarstvu, koji su najznačajniji obnovljivi izvori energije. 

„Svesni smo da bi zamenom fosilnih goriva značajno doprineli smanjenju gasova sa efektom staklenne bašte i unapredili očuvanje životne sredine“, rekao je Glamočić.; 

Poljoprivredna domaćinstva, dodao je on, sve više pokazuju zainteresovanost za korišćenje biomase jer je „ekonomska kriza“. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.