Vesti iz zemlje

09.03.2018. 13:31

B92

Autor: Nova Ekonomija

Velike novine: Za radno mesto i 765.000 dinara

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da je trend smanjenja broja nezaposlenih zbog povoljnijeg privrednog ambijenta u Srbiji.

Martinović kaže da postoji velika tražnja za novim radnicima, kao i da Srbija privlači sve veći broj investitora.

„U nekim delovima Srbije postoji veliki broj deficitarnih zanimanja. Ne možemo tako lako da zadovoljimo tražnju poslodavaca, ali treba imati u vidu i da program i mere koje sprovodi NZS, lokalne samouprave i Pokrajina daju direktan podsticaj poslodavcima za novo zapošljavanje, koji itekako utiče na povoljniju sliku na tržištu rada“, rekao je on.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine i direktorica Pokrajinske službe za zapošljavanje Snežana Sedlar najavila je da će sledeće nedelje biti usvojen Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja, koji formalno mora da bude u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja.

„Imaćemo nekoliko novina, a izdvojeno je ukupno 120 miliona za nove mere. Posebno će se stimulisati novo zapošljavanje deficitarnih zanimanja, i to za zanimanja koja su osnovne akademske studije, specijalističke akademske studije i masteri u iznosu od 765.000 dinara po radnom mestu“, rekla je Sedlar.

Sedlar je dodala da je, što se tiče novog zapošljavanja ostalih, ranjivih grupa, ili osoba koje su dugoročno u evidenciji za zapošljavanje, za njih izdvojeno 185.000 dinara po osobi.

Kada je u pitanju samozapošljavanje izdvojeno je 250.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom i žene postoji pozitivna diskriminacija i tu će biti stimulacija od 300.000 dinara, dodala je ona. Navela je i da je za javne radove predviđeno 15 miliona dinara i oni se odnose na ekologiju, infrastrukturu, kulturu i socijalu.

„Insistiramo na politici jednakih mogućnosti socijalne inkluzije, tako da će neku prednost u bodovanju imati osobe koje su u stanju socijalnih potreba i koje su radno sposobni“, kazala je Sedlar.

Direktor kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Goran Sečujski kazao je da je Grad Novi Sad za 2018. godinu predvideo 1,2 miliona evra za podsticanje zapošljavanja.

„Ove godine ćemo nastaviti da finansiramo obuku dva deficitarna zanimanja, IT sektor i obuku za stare zanate. Ono što je novina jeste da ćemo 100 osoba obučiti za zavarivače, što je veoma traženo zanimanje u Srbiji, rekao je Sečujski.

Prema njegovim rečima, juče su završena tri konkursa za zapošljavanje pripravnika, stručne prakse i javne radove, a u narednih nekoliko dana se očekuju novi konkursi za nezaposlena lica u evidenciji NZS koja žele da pokrenu privatne poslove.

„U Novom Sadu trenutno imamo oko 16 hiljada nezaposlenih lica, dok je prosečna zaposlenost u 2017. godini oko 143 hiljade, a porast zaposlenih u odnosu na 2016. godinu jeste 5.000 lica“, zaključio je Sečujski.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu će trajati do ponedeljka 12. marta, a učešće je potvrdilo 77 poslodavaca, koji su prijavili 2.536 slobodnih radnih mesta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.