Vesti iz zemlje

15.06.2018. 09:43

B92

Autor: Nova Ekonomija

Veliki broj radnika na crno na beogradskim splavovima

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Đorđević kaže da je po proveri beogradskih splavova zaposlen veliki broj radnika koji su radili na crno.

Kako je kazao za Prvu TV, provera beogradskih splavova pokazala je da veliki broj radnika radi na crno. Posle kontrola, 80 odsto njih je dobilo ugovore i za njih su plaćeni porezi i doprinosi, naveo je ministar.

On je kazao da telefon otvoren za prijavu rada na crno daje rezulatate i da je veće poverenje u inspekciju rada.

Govoreći o invalidskim penzijama, Đorđević je kazao da je na proveri do sada bilo 81.000 njih, od toga je 5.300 invalidskih penzionera pozvano na proveru, od čega je 284 penzija obustavljeno zbog neregularnosti.

Ministar rada je za septembar najavio i pregovore sa socijalnim partnerima o novoj minimalnoj ceni rada. NIje iznosio detalje, ali je naveo, da idemo u pozitivnom pravcu i da očekuje da radnici budu zadovoljni.

Sledeće nedelje u skupštinsku proceduru ući će izmene zakona kojim će biti omogućena isplata naknada za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta. Reč je o iznosima od 100.000 dinara za rođenje prvoog deteta, za drugo dete je predviđena isplata po 10.000 dinara tokom dve godine, za treće 12.000 dinara deset godina i za četvrto 18.000 u periodu od takođe deset godina, najavio je ministar.

Glavna novina je, kako je kazao Đorđević, što će naknade direktno uplaćivati Ministarstvo na račun majkama, jer je najviše primedbi bilo na poslodavce koji ne isplaćuju novac na vreme.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.