Vesti iz zemlje

06.01.2018. 11:03

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Veliki broj turista posetio Srbiju tokom praznika

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kaže za RTS da turisti za novogodišnje praznike vrlo rado prepoznaju Srbiju kao turističku destinaciju, da je ove godine popunjenost bila skoro stoprocentna, kao i da su svi turistički centri zabeležili porast.

Marija Labović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da turiste u Srbiji privlače novogodišnji praznici na otvorenom, kao i razni aranžmani koji povezuju doček Nove godine sa smeštajem.

„S obzirom na to da Republički zavod za statistiku ne vodi posebno podatke vezane za novogodišnje praznike, nego mesečne podatke, ono na šta možemo da se oslonimo jesu informacije sa lokala. Informacije su takve da je popunjenost bila svugde maltene stoprocentna, svi su zabeležili porast“, navela je Labovićeva.

Ukazala je da je 2017. godina bila rekordna godina za turizam u Srbiji.

„Iako imamo podatke u ovom trenutku zaključno sa novembrom mesecom i da prepostavimo da decembar nije bio ništa bolji od prošle godine, a izvesno je bio bolji sigurno u odnosu na prošlu godinu, mi očekujemo da godinu završimo sa preko tri miliona turista i sa preko osam miliona noćenja što je više nego ikada do sada“, rekla je Labovićeva.

Kada su inostrani turisti u pitanju, Labovićeva kaže da je njihov broj povećan za 18 odsto, što je izuzetno veliko povećanje.

„To je premašilo naša očekivanja, zahvaljujući tome devizni priliv od turizma koji zaključno sa decembrom mesecom očekujemo da dođe do milijardu i 200 miliona“, istakla je Labovićeva.

Navela je da od inostranih turista čak 45 odsto turista su iz regiona, kao i da je 2017. godine zabeležen izuzetno veliki porast turista iz Izraela, koji su ušli u top deset sa nekih 214 odsto povećanja, turisti iz Kine sa 116 odsto povećanja u odnosu na prethodnu godinu, ali i turisti iz Turske, Rusije.

„U toku Nove godine ipak to budu uglavnom turisti iz regiona, na prvom mestu iz Rumunije i Bugarske, veliki broj registrovanih turista smo imali iz Rusije, ali i iz Makedonije“, kaže Labovićeva.

Naglasila je da se strani turisti za Srbiju najčešće odlučuju prateći vebsajtove i društvene mreže, tako da su blogerske kampanje jako značajne, a prate i inostrane medije i preporuke prijatelja.

„Naše istraživanje je pokazalo da od ukupnog broja ispitanika inostranih turista čak 52 odsto je bilo prvi put, ali čak 48 procenata se vratilo. Ono što je isto intresantno i ovi koji su bili prvi put na pitanje ‘da li biste došli ponovo’ su u 80 odsto slučajeva rekli da bi došli ponovo“, dodala je Labovićeva.

Istakla je da inostrani turisti u proseku u Srbiji provedu oko 2,1 dan.

„Duže ostaju turisti iz regiona, zato što turisti koji koji dolaze sa daljih destinacija, naručito turisti iz Kine i Japana, oni gledaju da obiđu što više destinacija tokom jednog putovanja, tako da gledaju da obiđu čitav region i više zemalja i svugde se zadrže oko dva do tri dana“, objansila je Labovićeva.

Podsetila je da je 1. januara počela akcija raspodele vaučera za 2018. godinu, kao i da je opredeljeno 80.000 vaučera.

„Imamo informacije da su već počeli da stižu zahtevi za vaučere, iako su ovi praznici i očekivalo bi se da ipak bude manja potražnja, ali ne, potražnja je već krenula, objekti se već prijavljuju, tako da zaista očekujemo da ove godine bude rekordna godina i kada je domaći turizam u pitanju“, zaključila je Labovićeva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.