Višnja rodila ranije-čeka se formiranje cene

  • 12.06.2018

  • 12:07

  • RTS

  • 0

Foto: Pixabay

Iako je berba poznate oblačinske višnje počela na teritoriji cele Srbije, proizvođači u mnogim krajevima još ne znaju po kojoj ceni će prodavati ovogodišnji rod. Kao i prethodnih godina, nadaju se da će otkupna cena za koji dan biti poznata i da ona ne bi trebalo da bude niža od 50 dinara po kilogramu. Zbog visokih temperatura u protekla dva meseca, u Pomoravskom kraju berba višnje počela je nekoliko dana ranije.

Zahvaljujući dugogodišnjoj, uspešnoj saradnji i brzoj isplati za berbu i ove godine odazvao se veliki broj berača. Zadovoljni su poslom, a rade i stariji. Uberu i po 20 gajbi višanja.

Višnja je najznačajnija poljoprivredna kultura u opštini Knjaževac i njenu proizvodnju lokalna samouprava intenzivno podstiče.

"Knjaževac već možemo nazvati opštinom višnje, jer je poslednjih nekoliko godina, pre svega intenzivnim subvencionisanjem od nekih 500 hektara, otišla na preko 3.000 hektara pod voćem. Cena višnje se i dalje formira, za prvu klasu se očekuje da bude 70-80 dinara", navodi Igor Stevanović, zamenik predsednika opštine Knjaževac.

Stručnjaci napominju da su klimatske promene doprinele da voće, pre svega višnja, istovremeno sazri u celoj Srbiji.

"Imamo sada plantaže koje kreću sa berbom u Leskovcu, Toplici, Šapcu i praktično cela Srbija kreće berbu višnje. To je, naravno, loše i za proizvođače i za berače, loše je za hladnjačare, sve to treba odraditi, preraditi i spremiti za izvoz", objašnjava Dragan Paunović, agroekonomista iz Prokuplja.

Branje višanja trajaće dve nedelje, a većina proizvođača u Srbiji za sada najviše brine da berbu završi u optimalnom roku.

pošaljite komentar

Nema komentara