VISA nije saglasna sa navodima Komisije za zaštitu konkurencije

FOTO: picserver
  • 09.11.2018

  • 14:40

  • N1 Beograd

  • 0

Kompanija VISA potvrdila je da je primila zaključak Komisije za zaštitu konkurencije koja je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu platnih kartica.

Podsetimo, Komisija je saopštila da je postupak pokrenut zbog sumnje da VISA određuje "minimalne međubankarske naknade u nepravičnom iznosu", koje primenjuju banke u Srbije u sistemu VISA.

"Time je VISA organizacija uticala na povećanje trgovačke naknade - provizije banke trgovca za prihvatanje plaćanja platnom karticom, koju banke zaračunavaju trgovcima za omogućavanje usluge bezgotovinskog plaćanja", navela je Komisija za zaštitu konkurencije.

VISA je u odgovoru saopštila da se ne slaže sa navodima Komisije i da će se "rado uključiti u konstruktivni dijalog sa Komisijom i drugim zainteresovanim stranama na temu međubankarskih provizija, koje su globalno priznati mehanizam kreiran s ciljem da promoviše rast elektronskih načina plaćanja".

"Međubankarska provizija nije prihod koji ostvaruje VISA, a plaća je banka trgovca (ona koja omogućava prihvat kartica) banci korisnika kartica (ona koja izdaje kartice). VISA korišćenje svojih proizvoda i usluga ne naplaćuje niti potrošačima, niti trgovcima", navodi se u saopštenju kompanije.
pošaljite komentar

Nema komentara