Vlada traži partnerа za deonicu Pojate-Preljina

FOTO: Pixabay
  • 03.08.2019

  • 11:01

  • Nova ekonomija

  • 0

Vlada Srbije donela je uredbu o načinu izboru strateškog partnera za izgradnju deonice „Moravskog koridora" Pojate-Preljina, a prvi član uredbe navodi da se prilikom izbora ne primenjuju propisi kojim se uređuje postupak javih nabavki.

Prošle godine ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je memorandum o izgradnji ovog koridora sa američkom firmom Behtel, ali je kasnije izjavila da će Vlada formirati komisiju i tek onda izabrati partnera.

Uredbom se bliže uređuju kriterijumi i način izbora strateškog partnera i stručnog nadzora nad izvođenjem radova na realizaciji projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina.

Neki od kriterijuma su da podnosilac prijave nije na „crnoj listi" Svetske banke i da ima obrt finansijskih sredstava od najmanje milijardu evra u poslednje tri godine.

Podnosilac takođe treba da obezbedi pismo o namerama od međunarodnih finansijskih institucija, banaka i drugih izvora za finansiranje projekta „Moravski koridor" u iznosu od najmanje 400 miliona evra.

Pristigle prijave bodovaće posebna radna grupa Vlade Srbije, a Vlada će izabrati strateškog partnera ili proglasiti postupak neuspešnim.

Za izgradnju deonice Pojate-Preljina, dužine oko 110 kilometara, planira se zaduživanje u iznosu od 800 miliona evra.

Skupština Srbije je u julu usvojila zakon koji reguliše izgradnju ovog koridora, koja se planira još od 2010. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u februaru da će izgradnja puta Pojate - Preljina početi 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako napreduje Moravski koridor?

pošaljite komentar

Nema komentara