Predsednik rekao da nije ponosan na stanje medija u Srbiji

Vučić u Davosu: Verovatno nisam zaslužio poziv na panel o slobodi medija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, učestvujući na panelu "Sloboda medija u krizi", na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je ponosan na ekonomski rezultate u zemlji, ali ne i na stanje u medijima. Obećao je da će država učiniti sve kako bi za dve godine mogao da kaže da je ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji.

Vučić je na početku obraćanja rekao da verovatno nije zaslužio poziv na panel o slobodi medija, budući da je Srbija znatno popravila stanje u ekonomiji, ali u poslednje dve godine ima "ne baš dobre ocene” Reportera bez granica i Fridom hausa o slobodi medija i slobodi govora u zemlji.

"Pomenuću vam jedan primer, da biste mogli da naučite nešto iz mog slučaja. Na jednoj konferenciji u Poljskoj, Metju (Karuanu Galicija, sin ubijene malteške novinare Dafne Karuanu Galicija) se pripremao i dobio je informacije od srpskih novinara da je situacija u Srbija kritično loša. Zatim je rekao: 'Mislimo da će Srbija biti naredna zemlja u kojoj će neki novinar da strada'. Ja ovde nisam da se branim, niti da napadam Metjua, nešto se desilo čak i u Srbiji. Jedan čovek je napisao nešto u lokalnim novinama protiv lokalnih moćnika. Na naše iznenađenje, napali su mu garažu i podmetnuli požar koji se proširo na kuću. Njegova porodica je bila ugrožena, i setio sam se Metjuovih reči, iako nisam mislio da se to može desiti u mojoj zemlji”, rekao je Vučić, govoreći o napadu na novinara gročanskog portala Žig info, Milana Jovanovića.

Vučić je istakao da je nalogodavac napada uhapšen, kao i čovek koji je osumnjičen da je podmetnuo požar, ali da

"glavni čovek” koji je sve osmislio još nije iza rešetaka.

"Mislim da znamo ko je to naredio, i očekujem da ćemo dovršiti taj predmet kada prikupimo sve dokaze”, dodao je on.

Predsednik je naveo i da je posle tog napada naučio da treba da bude oprezan, i da zbog toga slučaj napada na Jovanovića mora biti završen.

"Moramo da budemo brutalni u tim slučajevima. Govorim o nama, ne kritikujem opoziciju zbog toga što provladine novinarke nazivaju droljama. Govorim o onome što mi moramo da uradimo”, istakao je on.

Vučić je podsetio da Srbija u poslednje dve godine ima "ne baš najbolje ocene” Reportera za granica i Fridom hausa o slobodi medija i slobodi govora. "Kako sam ponosan na ekonomske reforme, na ovo drugo nisam ponosan”, naveo je on.

"Juče sam razgovarao sa ljudima iz Reportera bez granica, pozvao sam ih da dođu, da nam pruže podršku, da dovedu stručnjake, posebno u domenu državne pomoći medijima, jer se to čini kjučnim. I siguran sam da ću za godinu, dve biti ovde i reći da sam ponosan na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji”, poručio je predsednik Srbije.

Govoreći o lažnim vestima, Vučić je rekao da lažne vesti u Srbiji nisu kriminalizovane, jer bi se to moglo protumačiti kao suzbijanje slobode izražavanja.

Pored Vučića i Karuanua Galicija na panelu učestvuju urednik uglednog američkog dnevnika Vašington post Marton Baron, generalni sekretar organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel Kumi Najdu i predsednik agencije Rojters Stiven Adler.
pošaljite komentar

1 komentar

  • Slavoljub Popovic

    Jebo vas on u vrh guzice, mater vam jebem izdajnicku! Da bog da vam deca ceo zivot zivela u njegovoj slobodi, govna smrdljiva!