Vuk Jeremić: Poslovanje CIRSD-a je transparentno, ovo je politički progon

  • 30.05.2018

  • 11:57

  • N1

  • 0

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da kineska kompanija China Energy jeste bila donator Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), ali da njihova saradnja nije imala nikakve veze sa Srbijom. O poslovanju te kompanije u Srbiji pitajte Zoranu Mihajlović, rekao je.

Jeremić je, gostujući u Novom danu televizije N1 rekao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić o poslovanju te kineske kompanije može da pita "svog brata" šeika Muhameda Bin Zajeda, jer i on blisko sarađuje s kineskom firmom.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Hongkonga Parik Ho i bivši ministar spoljnih poslova Senegala Šeik Tidijan Gadio uhapšeni su u Njujorku zbog optužbi za davanje mita zvaničnicima afričke vlade. Financial Times je njih dvojicu označio kao ključne ljude nevladine organizacije China Energy Fund Committee (CEFC) koji u potpunosti finansira kineska kompanija China Energy.

Kako je pisao Blic, uhapšeni političari poznati su srpskoj javnosti kao bliski saradnici Vuka Jeremića tj. njegovog Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Na pitanje novinara da prokomentarište pisanje ovog dnevnog lista predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se radi o "ozbiljnoj međunarodnoj bandi lopova".

"To je neka ozbiljna međunarodna banda lopova, to nisam do kraja istražio, ali sada ćemo sve da tražimo od američkih službi. To je neka ozbiljna skupina lopova na međunarodnom nivou, predvođena Vukom Jeremićem... Nije to od juče, to smo znali odavno. Kad vi pogledate da ambasade pojedinih zemalja, a iz drugih zemalja, mu uplaćuju pare, vi se pitate o čemu se tu radi", odgovorio je Vučić.

Tužiće Vučića sudu u Strazburu

Jeremić je rekao da će zbog povrede časti tužiti Vučića i pred sudom u Strazburu.

"Ukoliko srpsko pravosuđe ne da odgovarajući odgovor, a sumnjam da hoće, idemo u Strazbur, gde ću ga tužiti za povredu časti, jer kad vas neko nazove članom bande, to je direktna povreda časti. Prošlog puta, kada je moju suprugu optužio da je vođa narko banke se izvukao, ali sada postoji direktna trajektorija koji vodi du suda u Strazburu", izjavio je Jeremić za N1.

Objašnjavajući u kakvoj je vezi sa uhapšenim diplomatama, Jeremić je rekao da poznaje te ljude i da je jedan od njih, Tidijan Gadio, bio jedan od članova savetodavnog odbora CIRSD-a.

"On je jedan od mnogih koji su 2013. godine doprineli osnivanju jednog globalnog instituta, a odlučili smo da on bude osnovan baš u Beogradu", rekao je Jeremić.

Ako Vučića zanima čime se China Energy bavi u svetu, neka pozove "svog brata" šeika Muhameda Bin Zajeda, koji takođe sarađuje s njima, pa neka ga pita da mu objasni, izjavio je Jeremić.

Donacije kompanije China Energy su, kako kaže, potpuno transparentne, i ta firma je samo jedna od mnogih donatora instituta.

Za konsultantske usluge za koje je od kompanije China Energy Fund Committee (CEFC) dobio milionske iznose, Jeremić kaže da se te usluge nisu odnosile na Srbiju, kao ni na Afriku, za šta se terete dvojica diplomata, a da uplaćeni novac nije uopšte velika cifra ako se gleda na svetskom nivou.

"Ja sam zatražio od Skupštine Srbije i Agencije za borbu protiv korupcije da stupim u kontakt sa China Energy, dobio sam dozvolu i potpisao sam ugovor...Odlučio sam i da novac ne primim u nekom poreskom raju, nego u Srbiji, gde ću platiti i porez...Konsultantske usluge nisu bile vezane za Srbiju, a predstavnici te kompanije su u vezi sa poslovanjem u Srbiji pričali sa ministarkom Zoranom Mihajlović", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da bi u inostanstvu za svoje usluge dobijao i veći novac.

"Da se razumemo, ja sam diplomirao na Harvardu i Kembridžu, bio sam predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bio sam i u trci za generalnog sekretara UN, to su stvari koje se na međunarodnom tržištu rada cene, ja sam za svoje konsultantske usluge i svoje poslovanje mogao da dobijem mnogostruko više da sam hteo da živim u inostranstvu, a i novac za te usluge nisam morao da uplaćujem u Srbiji", kazao je Jeremić.

Blic je, pozivajući se na podatke Poreske uprave, napisao da je u periodu od 2013. do 2017. godine više od 1,3 miliona dolara uplaćeno je na račun privrednog subjekta "Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting" od strane fondacije i da je prema nezvaničnim podacima, dva puta godišnje CEFC uplaćivala novac na račun CIRSD-a.

O tome Jeremić kaže:

"Ja nisam državni službenik i nemam obavezu da kažem koliko zarađujem, a i o tome koliko se neko plaća za svoje usluge u svetu se ne govori, takvi su i ugovori".

"Poreski organi znaju...To bi vam bilo kao kad bih ja sad rekao koliko je CIRSD platio za konsultantske usluge Anu Brnabić. Te stvari se ne govore", dodao je.

Kako je rekao, čime se bavi kineska kompanija u Srbiji, treba pitati Zoranu Mihajlović.

"A čime se bave u svetu, naš predsednik bi trebalo da pita svog brata, Muhameda bin Zajeda koji sarađuje s njima. Vučić kaže da ima bliske veze s Bin Zajedom, pa ako ga zanima, neka pozove njega, on će biti spreman da mu objasni", rekao je Jeremić.

Poslovanje CIRSD-a poznato poreskim organima


Kaže i da je poslovanje CIRSD-a poznato poreskim organima.

"Svaki dinar, sve što je odlazilo i dolazilo, poznato je poreskim organima. U poslednjih pet godina, koliko CIRSD postoji, ispitivali su nas 'uzduž i popreko'. Da je bilo ičega, ja bih do sada 'svirao klavir' kako kaže predsednik države", izjavio je Jeremić.

On naglašava da su razlozi za "harangu" u medijima, političke prirode.

"Sve je ovo politički motivisano...Pet godina postojimo i to pitanje se otvara sada...Vučić je rekao javno da će to ispitati, odazvaću se bilo kakvom pozivu istražnih organa naravno...Kako možete da se ne odazovete, pa uhapsiće vas. A ne bi me čudilo da Vučić to i uradi", rekao je Jeremić.

On je u Novom danu govorio o taktičkim i strateškim razlozima za optužbe na njegov račun.

"Taktički razlozi - evo, na mestu ministra finansija je postavljen neko ko je personifikacija korupcije u ovoj zemlji...čak mu je izveštaj predala Ana Brnabić a ne Vujović, koji je pobegao 'glavom bez obzira'...Na dan kada se ovaj čovek postavlja, i zbog 24 stana i 45 računa, ne govorim o Savamali i plagijatima, na dan taj, ova vrsta harange ide ka meni", kaže Jeremić.

Strateški motiv za napade na njega, Jeremić vidi u bojazni od jačanja Narodne stranke i pregovora o rešavanju kosovskog pitanja koji su u presudnoj fazi.

"Narodna strana posle samo sedam meseci postojanja je danas najsnažnija opoziciona partija u zemlji, a svaki otpor treba saseći u korenu. Svakog dana osnivamo neki odbor u Srbiji. To je bio povod za početak ovakvih napada...Druga stvar je da očigledno ulazimo u presudnu fazu rešavanja pitanja Kosova. Kada neko nema straha da otvoreno priča sta se dešava u kosovskim pregovorima, šta je budućnost, i skreće pažnju na očigledne slabosti, nestručnost i greške vlasti, pre svega Aleksandra Vučića, tada taj mora da bude ućutkan, da bude sasečen u korenu", izjavio je Jeremić.

Kosovo ne sme da dobije stolicu u UN

Govoreći o situaciji na Kosovu, Jeremić je rekao da Kosovo ne sme da dobije stolicu u UN, što im je cilj.

"Međunarodni sud pravde je kazao, a naši mediji to ne prenose, u mišljenju tog suda piše da proglašenje nezavisnosti Kosova nije način za sticanje nezavisnosti...To daje municije i snage da se ozbiljnije pregovara. U dijalogu sa Albancima, s kojima, da me ne shvatite pogrešno, mislim da treba da se pregovara, sada se ne tretira pitanje privatne i državne imovine onako kako bi trebalo da se tretira, a zapadni partneri su itekako osetljivi na pitanje imovine. Naši bi trebalo da se koncentišu na to, kao i šta ćemo sa manastirima, sa zaštitom kulturnog nasleđa i na seriji pitanja koja nisu ni otvorena", ocenio je Jeremić.

Ako dobiju stolicu u UN, kako kaže, Albanci nikada više neće sesti za sto i pregovarati o ovim bitnim temama.

pošaljite komentar

Nema komentara