Vulin: Očekivan prihod u odbrambenoj industriji 100 miliona veći od prošlogodišnjeg

  • 13.06.2018

  • 10:22

  • Tanjug

  • 0

Prošlogodišnji prihod je bio 580 miliona dolaraFOTO: Flickr

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je u Parizu, na Sajmu vojne tehnike "EUROSATORY", štand "Jugoimport - SDPR-a".

Štand "Jugoimporta - SDPR „ je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, najveći u glavnoj hali Sajma na kom su izloženi proizvodi srpske odbrambene industrije.

Vulin je tom prilikom poručio da imamo čime da se pohvalimo i ukazao na važnost učešća Srbije na prestižnom francuskom sajmu i dodao da štand „Jugoimporta - SDPR“, na kome su izloženi i brojni drugi izvođači, izaziva veliku pažnju.

"Imamo čime da se pohvalimo i možemo da se takmičimo i sa mnogo razvijenijim zemljama nego što smo mi, i to ne samo u komponenti proizvodnje municije, po čemu smo svetski poznati, već i po složenim borbenim sistemima što je nešto što je rezervisano samo za najsnažnije vojske. Ovo je način da se Srbija predstavi svetu i da prikaže svoje rezultate, kao nešto što i te kako pomaže i razvoj naše industrije", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, prošle godine u odbrambenoj industriji Srbije ostvaren je prihod od 580 miliona dolara, a ove godine očekivano je značajno uvećanje te će prihod iznositi oko 680 miliona dolara.

"Upravo ovde smo pokazali koja su to nova sredstva i nove tehnologije koje osvajamo. Na Srbiju mora da se računa, na njenu vojsku i odbrambenu industriju, ali i Vojska Srbije se daleko brže i jeftinije oprema, zahvaljujući tome što ima odbrambenu industriju Srbije. Mnogo razvijenije i mnogo bogatije vojske moraju da odvoje mnogo više novca da bi kupile ovakve borbene sisteme koje mi dobijamo po proizvodjačkim cenama i zahvaljujući kojima s daleko manje novca možemo da opremimo našu vojsku", poručio je Vulin.

Veliku pažnju posetilaca štanda „Jugoimport-SDPR“ privukli su samohodna haubica „nora“, kao najprodavanija, i samohodno artiljerijsko oruđe „aleksandar“ i samohodno višecevno modularno lansirno oruđe „šumadija“, koji su prvi put predstavljeni izvan granica Srbije, navodi se u saopštenju.

Direktor prodaje u „Jugoimportu – SDPR“ Aleksandar Lijaković istakao je da ta kompanija integriše odbrambenu industriju Srbije i prikazuje i svoje razvojne proizvodne projekte.

"Sistem 'šumadija' je najinteresantniji i najatraktivniji sistem u ovom trenutku i raketa 'jedan na jedan' koja je najveća raketa prikazana na Sajmu ove godine", rekao je Lijaković.

"Jedna, ipak mala, Srbija u odnosu na velike svetske sile potpuno je rame uz rame konkurentna sa najvećim svetskim igračima u oblasti artiljerije", istakao je Lijaković.

Proizvodi srpske odbrambene industrije izloženi su na prostoru od 710 kvadratnih metara, na najvećem štandu u glavnoj hali Sajma vojne tehnike „EUROSATORY“.

Cilj nastupa na francuskom sajmu je prezentacija mogućnosti srpske odbrambene industrije, razvojnih i proizvodnih programa „Jugoimport-SDPR“.

pošaljite komentar

Nema komentara