Za zapošljavanje i ostanak mladih na selu 325.000 evra

  • 10.07.2018

  • 16:15

  • Srna

  • 0

FOTO. Dreams time

Danas je održana konferencija u Novom Sadu povodom otvaranja projekta "Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu - AGRINO", čija je vrednost 325.000 evra.

Cilj ovog projekta je da se primenom inovativnih modela u povrtarstvu omogući ostanak i zapošljavanje mladih u vojvođanskim seoskim sredinama.

Posebna vrednost projekta su demo-plastenici sa savremenim mernim instrumentima, koji će biti smešteni na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, kao i na još tri lokacije u Vojvodini - rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, pozdravljajući učesnike konferencije održane u Skupštini Vojvodine.

On je precizirao da će savremeni demo-plastenici biti smešteni i u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, te Rumi i Vršcu.

Namera nam je da na ovaj način motivišimo i edukujemo mlade poljoprivrednike da nastave sa svojim radom, uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije - rekao je Radojević.

Projekat sufinansira Evropska Unija, u okviru "Interreg IPA" prekograničnog programa Mađarska-Srbija 2014-2020. godine.

 

 

Osim Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u partnerskom odnosu za realizaciju projekta su Županija Čongrad u Mađarskoj, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fond za evropske poslove u Novom Sadu.

Projekat AGRINO je prvi te vrste koji se sufinansira iz fondova EU.

Realizaciju, planiranu do 30. novembra naredne godine, sufinansiranje Evropske Unije je 85 odsto, a učesnici na projektu 15 odsto.

pošaljite komentar

Nema komentara