Cena poslovnog prostora: Između gazde i pandemije

Nova ekonomija

Mnogi zakupci lokala nisu mogli da plaćaju rentu tokom pandemije. Neki su pregovarali sa gazdama, ali nisu u ravnopravnom položaju sa zakupcima državnih kvadrata. O dešavanjima na tržištu poslovnog prostora za serijal #KomeJeTeže govore Milena Amon, udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i Nenad Đorđević, Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti, Privredna komora Srbije.

Da li se firme gase jer nemaju novca za plaćanje zakupa?

Bilo je mnogo slučajeva gde su ljudi jednostavno stavili firme na mirovanje ili ugasili, pogotovo tu gde nisu mogli da se dogovore oko iznosa zakupa, da taj iznos bude umanjen, da se nađe neki kompromis. To je prepušteno na dobru volju zakupodavcima i odnosu koji imaju zakupci sa svojim zakupodavcima. Pričamo o privatnim zakupima. 

Da li je tražnja za nekretninama pala?

Tražnja za nekretninama na tržištu nekretnina nije pala, blago je porasla i cene su porasle za par procenata u odnosu na prethodnu godinu. 2019. je inače bila rekordna sa cenama u prethodnoj deceniji. Sada smo imali 2-3 procenta pad prometa u trećem i drugom kvartalu. Kad se sabere, to je malo. To nije čak bio pad jer smo imali u vanrednom stanju pad od 70 posto jer je fizički bila nemogućnost da se transakcije obavljaju. I kada se sagledava na godišnjem nivou, ako bude pad, ako se zadrži kao u trećem kvartalu na 2-3 posto, to je simbolično i predstavlja samo nemogućnost da se nadoknadi taj drugi kvartal. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Jovan

    Preduzetnik sam od 2000. godine. Pošaljite ovog čoveka da bez poveza na očima PROŠETA PO GRADU. Lokale su napustili i pozatvarali 80% preduzetničkih i maloprodajnih objekata, narod nema od čega da plaća zakup, zakupi su pali za 50-75%. Ili je on AV botčina ili sedi u nekom svom brlogu odakle opstruira jer očigledno ne zna o čemu govori.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.