Zdravstvene podatke nam čuvaju besplatni antivirusi i stari kompjuteri (VIDEO)

Foto: Nova ekonomija

Jesu li naši zdravstveni podaci bezbedni kada ih lekarka ukuca na starom kompjuteru koji koristi Windows XP i besplatni antivirus program? 

Iako je zdravstvo sve više digitalizovano i dalje ne postoji strateško planiranje razvoja i održavanja Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), iako je to i zakonska obaveza Vlade Republike Srbije, piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

To je dovelo i do zakasnelog i nedovoljnog razvoja i održavanja zdravstvenih informacionih sistema. 

Ne postoje ni propisi koji definišu kada je potrebna zamena računara pa se u mnogim domovima zdravlja ili bolnicama koristi zastarela oprema.

Što su računari stariji, to su i manje pouzdani, navodi se u izveštaju DRI.

Ko stoji iza nje?

Sa druge strane, ne postoji ni dovoljno novca za kupovinu novih kompjutera, ali ni servera, štampača, pa ni operativnih sistema ili softvera.

Osim opreme, nedostaje i IT stručnjaka u zdravstvenim ustanovama. Ne postoje ni precizne procedure što otežava i usporava obučavanje novih zaposlenih.

Korona dobra za digitalizaciju, ali loša po bezbednost podataka

Zbog toga se u nekim ustanovama koriste besplatni antivirusi koji su i ranjiviji, pa su samim tim i bezbednostni rizici veći. Više o tome možete videti u video intervjuu sa Sanjom Kekić, predsednicom organizacijom ISACA Belgrade.

Zbog toga je, ističe DRI, neophodno da se prilikom pripreme finansijskih planova osgira stabilno finansiranje za održavanje informacionih sistema.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Svetislav

    Kako i ko bi se talo za licence da se koristi LInux?

  • Zoran

    Postoje razni Linux operativni sistemi koji su besplatni, hardverski minimalno zahtevni (efikasno rade na starijim računarima), intuitivni kao i Windows ali dosta sigurniji. Zašto se ne razmišlja u tom pravcu? Softveri pisani za Windows preko emulatora mogu kvalitetno da rade i na Linux distribucijama. Nije potrebna ni nova obuka već postojećih korisnika. U mnogim evropskim zemljama je to na različitim nivoima već odavno uradjeno.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.