Vesti iz sveta

31.08.2018. 10:46

Beta, AP

Autor: Politika

Argentinski pezos izgubio 20 odsto svoje vrednosti za dva dana

U jeku krize poverenja argentinski pezos izgubio je gotovo 20 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar u poslednja dva dana zbog čega je centralna banka te zemlje bila primorana da podigne svoju referentnu kamatnu stopu na 60 odsto, i sada je jedna od najviših na svetu.

Argentinski pezos pao je juče za više od 13 odsto u odnosu na dolar posle pada od oko sedam odsto prethodnog dana i završio na svom najnižem nivou ikada, 39,2 za jedan dolar.

Centralna banka Argentine saopštila je juče da podiže referentnu kamatnu stopu za 15 procentnih poena na 60 odsto kao odgovor na probleme s valutom i rizik od većeg uticaja na inflaciju koja je već oko 30 odsto godišnje. Pezos je izgubio više od 53 odsto vrednosti od početka godine u odnosu na dolar.

Jučerašnji pad vrednosti pezosa bio je najveći u jednom danu od kada je, krajem 2015. godine, Maurisio Makri preuzeo dužnost predsednika.

Previranja na deviznom tržištu usledila su dan nakon što je predsednik Makri rekao da traži raniju isplatu nekih sredstava MMF-a prema aranžmanu o finansiranju od 50 milijardi dolara dogovorenog u junu. Neki stručnjaci su rekli da je ta najava zajedno sa povećanjem kamatne stope podstakla krizu poverenja.

Argentina koja prolazi kroz recesiju ima teškoće da se oporavi uprkos odobrenom zajmu MMF-a u junu.

Protesti su izbili sinoć u Buenos Ajresu ali i u drugim gradovima tokom kojih su ljudi izrazili bes zbog rasta cena i udarali u šerpe kao 2001. godine. Te godine zemlja je imala najveću krizu otplate dugova u svojoj istoriji i ozbiljnu ekonomsku i socijalnu krizu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.