Vesti iz sveta

07.08.2018. 15:10

Tanjug

Autor: AIESEC zove

Egipatski spoljni dug porastao 11 odsto za manje od godinu dana

Dug dostigao 88,2 milijarde dolara

Egipatska centralna banka saopštila je da je njen spoljni dug porastao za više od 10 odsto u manje od godinu dana, dostigavši 88,2 milijarde dolara u martu.

To je povećanje od 11,6 odsto u odnosu na nivou zabeležen u junu prošle godine, ali centralna banka napominje da je udeo duga u bruto domaćem proizvodu i dalje u „bezbednim okvirima prema međunarodnim standardima“ sa iznosom od 36,8 procenata, prenosi agencija AP. 

Egipat se trudi da oživi svoju ekonomiju nakon višegodišnjih nemira koji su usledili posle „arapskog proleća“ 2011. godine. 

Vlada je 2016. godine obezbedila kredit u iznosu 12 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda za program ekonomskih reformi, koji uključuje smanjenje subvencija za gorivo i električnu energiju, uvodjenje poreza na dodatu vrednost i uvođenje plivajućeg kursa za nacionalnu valutu funtu. 

Devizne rezerve Egipta su zaključno s majem ove godine premašile 44 milijarde dolara, što je njihov najviši nivo od decembra 2010. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.