Vesti iz sveta

03.08.2018. 11:56

Večernji list

Autor: AIESEC zove

Hrvatska smanjila nezaposlenost – uzrok nimalo sjajan

Hrvatska se ubraja u države EU u kojima je, u poređenju s prošlom godinom, najviše pala stopa nezaposlenosti, s 11,1% na 9,2%, pokazuju podaci Eurostata.

Uz Hrvatsku najveće smanjenje stope nezaposlenosti 2018. beleže Kipar (s 11% na 8,2%), Portugal (s 9,1% na 6,7%), Estonija (sa 6,8% na 4,9%) i Španija (sa 17% na 15,2%). Inače, prosečna stopa nezaposlenosti u EU je 6,9%.

Smanjenje stope nezaposlenosti u Hrvatskoj bila bi odlična vest kad bi se bitno odrazila na povećanje broja zaposlenih, kojih je julu bilo nešto više od 1,43 miliona, i kad trenutni broj nezaposlenih (136.204) ne bi imao veze s iseljavanjem i sezonskim poslovima, piše Večernji list.

Politolog i ekonomista prof. dr. Luka Brkić ističe da su, nažalost, kod njih ključne komponente koje utiču na smanjenje broja nezaposlenih iseljavanje i sezonski karakter poslova vezanih uz turističku sezonu, koja poslednjih godina beleži rekorde. Deo ljudi, dodaje se, briše iz registra nezaposlenih jer su izgubili prava, pa su neregistrovani.

Kaže da nemaju zdav pad stope nezaposlenosti, koja bi bila posledica promena u privredi. Kod njih, kaže, rastu “potrošački porezi” i dobro pune budžet, a porez na dobit je tek na četvrtom mestu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.