Vesti iz sveta

24.09.2018. 09:23

Seebiz

Autor: Poverenica Brankica Janković

Kina otkazala pregovore sa SAD, pale akcije na azijskim berzama

Na azijskim berzama danas su cene deonica pale jer je Peking otkazao trgovinske pregovore sa SAD-om, dok su cene nafte porasle nakon što je OPEC odlučio da neće povećati proizvodnju "crnog zlata"....

Na azijskim berzama danas su cene deonica pale jer je Peking otkazao trgovinske pregovore sa SAD-om, dok su cene nafte porasle nakon što je OPEC odlučio da neće povećati proizvodnju „crnog zlata“.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,3 posto, nakon tri dana rasta.

No, obim trgovanja je mršav jer se zbog praznika na najvećim berzama – u Tokiju, Šangaju i Seoulu – ne radi.

Cene deonica u Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 1,2 posto. Azijski ulagači su suzdržani jer danas na snagu stupaju 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz u SAD, prenosi SEEbiz.

Peking će, kako je najavio, uzvratiti carinama na uvoz 60 milijardi dolara vredne američke proizvode. Uz to, otkazao je za ovu nedelju zakazane pregovore o trgovini te poručio da zamenik premijera Liu He neće doći na sastanak u Vašington.

Trgovinski rat počeo u julu

Trgovinski rat između dve najveće svetske privrede započeo je u julu kada je Vašington uveo carine na 34 milijardi dolara vrednu kinesku robu.

Tenzije su ojačale u avgustu kada je u drugoj rundi borbe Tramp uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vredne kineske robe.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta, a trgovinski rat između njih mogao bi se dodatno zaoštriti jer je predsednik SAD-a Donald Tramp najavio da bi mogao uvesti carine i na preostali uvoz Kine vredan 267 milijardi dolara.

– Problem je što bi trgovinski sukob mogao dodatno da eskalira jer su dve strane vrlo daleko po ključnim pitanjima. Tramp je i dalje prkosan i poručuje da je vreme da se čvrsto stane u vezi Kine, a njegova pretnja carinama na sav kineski uvoz i dalje stoji – kaže Shane Oliver, ekonomista u firmi AMP.

Američka valuta stabilna

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 94,22 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,25 bodova.

Pritom se cena dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,55 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se kurs evra takođe kreće na nivou od petka, oko 1,1750 dolara, prenosi SEEbiz.

A cene nafte su porasle jer su u nedelju na sastanku u Alžiru OPEC i njegovi partneri izvan toga kartela na čelu s Rusijom, odlučili da neće povećati proizvodnju, uprkos padu ponude iz Irana zbog predstojećih američkih sankcija protiv te zemlje i uprkos Trampovim pozivima da spuste cene nafte.

Jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla za 90-ak centi, na 79,70 dolara, dok je na američkom tržištu poskupila 77 centi, na 71,55 dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.