Vesti iz sveta

03.09.2018. 14:05

Beta

Autor: Boris Džonson kritikovao politiku premijerke Tereze Mej

Nastavak veza Evropske unije i Velike Britanije posle Bregzita oslabio bi zemlju

Boris Džonson kritikovao politiku premijerke Tereze Mej

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson kritikovao je politiku premijerke Tereze Mej o Bregzitu, što je inicijativa koja bi mogla da podstiče spekulacije o Džonsonovom nastojanju da smeni premijerku, prenela je agencija AP.

Džonson je za list Dejli Telegraf naveo da bi plan o nastavku veza između Evropske unije i Velike Britanije posle njenog istupanja iz članstva (Bregzit) oslabio zemlju.

Prema njegovim rečima, to bi značilo „pobedu“ za EU bez prethodnog pokušaja jačanja pozicije Velike Britanije posle Bregzita koji treba da stupi na snagu u martu 2019. godine.

Džonson je rekao da bi na taj način Velika Britanija otišla iz EU s „belom zastavom“.

Premijerka predlaže da Velika Britanija posle izlaska iz Unije zadrži bliske trgovinske veze sa EU, čemu se oštro protive pristalice takozvanog „tvrdog“ Bregzita, među kojima je Džonson, koji je podneo ostavku jer se ne slaže s Terezom Mej.

Protivnici tog plana smatraju da će na taj način London ostati bez mogućnosti da sklapa nove trgovinske sporazume s drugim zemljama.

Cilj Londona i Brisela predstavlja postizanje dogovora o uslovima razlaza i budućim trgovinskim odnosima do oktobra, ili najkasnije do decembra, kako bi sve članice EU mogle da ga ratifikuju pre izlaska Velike Britanije iz Unije 29. marta 2019.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.