Vesti iz sveta

16.08.2018. 15:53

Poslovni dnevnik

Autor: Publika iz celog regiona učestvovala u snimanju jedinstvenog videa

Rastu strana ulaganja u Sloveniju

Veća ulaganja za 8,5 odsto nego 2017.

Strana direktna ulaganja u Sloveniju u prvom polugodištu 2018. porasla su za 347,4 miliona evra.

To je 8,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju analiza Banke Slovenije o ulaganjima.

Najveći deo tog porasta bio je u obliku vlasničkog kapitala i reinvestirane dobiti, dok je neto dug prema stranim vlasnicima smanjen, prenosi Poslovni dnevnik. 

Kako u najnovijem izdanju publikacije “Ekonomski odnosi Slovenije s inostranstvom” navode analitičari Banke Slovenije, direktna ulaganja, odnosno domaće investicije u inostranstvu minus strana ulaganja u Sloveniji u junu zabeležila su 123,1 miliona neto priliv kapitala, a u poslednjih 12 meseci 591 miliona evra. Domaća direktna ulaganja u inostranstvu u junu pala su za 43 miliona evra, dok su u proteklih 12 meseci povećana za 130 miliona evra. 

To je rezultat neto povećanje vlasničkog kapitala za 107 miliona evra i zadržane dobiti od 30 miliona evra, a s druge strane, smanjenje neto finansiranje stranih filijala za sedam miliona evra. U junu, bruto dug prema inostranstvu iznosio je 43,5 milijardi evra, što je milijardu evra manje nego pre godinu dana. Najviše je svoju zaduženost smanjila država, slede banke koje su sada dužne 300 miliona evra manje, a centralna banka i ostali sektori su svoju zaduženost u odnosu na jun 2017. godine povećali za ukupno 800 miliona evra. 

U strukturi, državni sektor dominirao je udelom duga od 50%. S obzirom na oblik finansijskih instrumenata prevladavali su dugovi u dužničkim hartijama od vrednosti i zajmovi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.