Vesti iz sveta

22.10.2018. 09:44

Beta

Autor: Tereza Mej

Sporazum o razlazu sa EU veoma blizu

Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej ponoviće danas svoje protivljenje evropskom predlogu za rešavanje problema irske granice posle Bregzita, i izneti uverenje da je sporazum o razlazu veoma blizu, saopšteno je iz njenog kabineta.

Pregovori Londona i Brisela o uslovima razlaza zapeli su na pitanju granice izmeĐu Irske, članice EU, i britanske Severne Irske posle izlaska Velike Britanije iz EU 29. marta 2019.

Obe strane žele da izbegnu uspostavljanje fizičke granice ali im se gledišta o načinima da se to postigne razlikuju i nisu uspeli da postignu saglasnost na samitu 17. i 18. oktobra.

„Kao što sam rekla prošle nedelje, ne možemo prihvatiti prvi predlog o ‘bekstopu'“, navodi se u odlomcima iz premijerkinog govora koji su prosleđeni medijima.

Prema njenim rečima, taj „bekstop“, koji predviđa ostanak Severne Irske u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu ukoliko ne bude pronadjeno drugo rešenje, „značio bi nastanak carinske granice u Irskom moru i uništio bi integritet Ujedinjenog kraljevstva“.

„Verujem da nijedan britanski premijer to ne bi mogao da prihvati. Ja svakako ne mogu“, navodi se u govoru.

Mej će takođe navesti da je sporazum o razlazu „95 odsto“ gotov, uprkos blokadi oko irske granice.

Prema navodima britanskih medija, poslanici britanskih konzervativaca spremaju se da tokom sledeće nedelje pokušaju obaranje premijerke, nezadovoljni njenom pregovaračkom strategijom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.