Vesti iz sveta

23.06.2018. 12:24

Novac.hr

Autor: Nova Ekonomija

Turska predstavila borbene avione, SAD je ucenjuju zbog Rusije

Pre dva dana Turska je na svečanosti u SAD-u zvanično primila prva dva F-35A višenamenska borbena aviona, od ukupno 116 koliko je ih naručeno.

Ali, to slavlje moglo bi biti kratkog veka. Naime, istog dana je Odbor američkog Senata izglasao predlog zakona u kojem stoji i amandman da će se blokirati turska kupovina F-35 borbenih aviona ako Ankara ne odustane od nabavke ruskog raketnog Sistema S-400, što je dogovoreno krajem prošle godine, piše Rojters, prenosi Novac.hr.

Ako ovaj predlog bude izglasan te zaista i postane zakon, transfer F-35-ica Turskoj biće zaustavljen dok god ministar spoljnih poslova ne potvrdi da ta država ne kupuje, niti će primiti ruske raketne sisteme.

Ovaj amandman poslednji je u nizu pokušaja članova američkog Kongresa da utiču na politiku Turske i njihove planove da kupe S-400 sistav – slična odredba već ranije je stavljena u predlog drugog zakona koji se bavi odbrambenim pitanjima, a koji bi se takođe uskoro mogao naći na glasanju.

Kako je ranije pisao Jutarnji, analitičari i stručnjaci za bezbednost (s pravom) smatraju da bi činjenica da Turska istovremeno koristi S-400 i F-35A mogla ugroziti sigurnost celog programa F-35 JSF jer bi podaci koje će skupiti system za protivvazdušnu odbranu završiti u Rusiji i pomoći njihovim vojnim snagama da otkriju slabosti F-35 JSF-a.

A tih u F-35 JSF, na čiji je razvoj i proizvodnju dosad utrošeno najmanje 406 milijardi dolara, i dalje ima sudeći po brojnim izveštajima i kritikama programa objavljenih ove i prošle godine. Budući da je znatno smanjena radarska vidljivost („stealth“) jedna od ključnih obeležja ovog modernog aviona, curenje informacija o tim tehnologijama bila bi katastrofa za ceo program koji se oslanja na to da je F-35 vrlo teško uočljiv na radarima neprijateljskih borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane.

Razumljivo, turska najava kupovine S-400 ozbiljno je uzrujala njihove partnere u NATO paktu, naročito Amerikance čiji su odnosi s Moskvom zahladili u poslednjih nekoliko godina.

Sam predlog zakona trebalo bi da prođe još nekoliko koraka pre nego postane zakon – treba da ga odobre i Predstavnički dom i Senat te na kraju potpiše predsednik Tramp.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.