Vesti iz sveta

26.09.2018. 13:42

B92, Seebiz

Autor: Rasim Ljajić

Ukrajinska grupa MHP novi vlasnik Perutnine Ptuj

Ukrajinska grupa MHP, jedna od vodećih međunarodnih poljoprivredno - industrijskih grupacija, novi je vlasnik slovenačke Perutnine Ptuj....

Ukrajinska grupa MHP, jedna od vodećih međunarodnih poljoprivredno – industrijskih grupacija, novi je vlasnik slovenačke Perutnine Ptuj.

MHP ovim širenjem pravi strateški iskorak koji će povećati vrednost kompanije i ojačati njenu poziciju na globalnom tržištu, dok Perutnina Ptuj dobija dugoročnog, strateškog investitora, navodi se u saopštenju ukrajinske kompanije.

Perutnina Ptuj, kako se navodi, poseduje snažan brend i stvara značajnu dodatnu vrednost u industriji mesa, što je MHP grupa spremna da podrži kroz investicije i dalji razvoj.

„Sa svojim iskusnim rukovodećim timom, MHP se obavezuje da poboljša kvalitet proizvoda Perutnine Ptuj, s ciljem ispunjavanja najviših EU standarda. Saradnja će doneti direktnu korist lokalnim farmerima i zaposlenima u kompaniji i biće pozitivan podsticaj u industriji živine na celom Balkanu“, piše u saopštenju.

MHP je vodeći ukrajinski proizvođač živine sa prerađivačkim pogonima u Evropskoj Uniji (Holandija i Slovačka) i prodajnim i distributivnim centrom na Bliskom istoku (UAE). MHP prodaje oko 60 odsto živinskog mesa na domaćem tržištu, dok 40 odsto izvozi u više od 60 zemalja širom sveta.

Mediji prenose da Perutnina Ptuj, kojom je u poslednje tri godine ovladao ruski kapital kroz Sij grupu, prelazi u ruke Ukrajinaca.

Širenje MHP-a je strateški korak, u grupaciji MHP osigurali su da Perutnina Ptuj, koja zapošljava 3.600 ljudi, dobije dugoročnog strateškeg partnera s njima.

Prošle godine MHP je ostvario prihod od 1,29 milijardi dolara (1,1 milijarde evra) – 13 odsto više nego godinu dana ranije – od čega 57 odsto na inostranim tržištima. Prošlu godinu su završili sa 230 miliona dolara (195 miliona evra) neto dobiti. Deonice MHP-a kotiraju se na Londonskoj berzi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.