Vesti iz sveta

18.10.2018. 12:40

Tanjug

Autor: Aleksander van der Belen

Volmart se posle devet godina nagodio sa kasirkama

Volmart, najveći trgovinski lanac na svetu, će svojim kasirkama verovatno platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sede na radnom mestu.

Prošle nedelje je napokon postignuta nagodba između Volmarta i kasirki te kompanije, koju još treba da odobri sud. Reč je o tužbi staroj čak devet godina, a u nju je uključeno 100.000 trenutnih i bivših Volmartovih kasira. Tužba se temelji na zakonu prema kojem se, “ako im priroda posla to dopušta, zaposlenima moraju pružiti odgovarajuće stolice”.

S druge strane, iz Volmarta smatraju da upravo zbog prirode svog posla kasirke ne bi trebale da sede. One se, smatraju u toj maloprodajnoj kompaniji, “moraju kretati kako bi pozdravile kupce i proveravale šta kupci imaju u svojim korpama”. 

Uz to, efikasnost zaposlenih na blagajnama navodno pada kada sede, a i kupci ih preferiraju da vide u stajaćem položaju. Iz toga u Volmartu zaključuju da bi omogućavanje kasirima da sednu dovelo do gubitka profita. 

Uz dogovoren iznos isplate od 65 miliona dolara, Volmart će započeti “pilot projekat” u sklopu kojeg će napokon pružiti stolice radnicima na svojim blagajnama, kao i svim ostalim zaposlenima koji ih zatraže.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.