Vesti iz zemlje

20.06.2018. 09:51

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

APR: Smanjen broj zaposlenih u bankama doveo do rasta profitabilnosti

Banke u Srbiji smanjile su broj zaposlenih za 1.279 u prošloj godini, pokazuju podaci Agencije za priivredne registre (APR).

Kako piše u izveštaju „Poslovanje privrede u 2017. godini“, 29 banaka koje čine okosnicu finansijskog sistema Srbije, beleže priličan rast profitabilnosti, s obzirom na to da je njihov pozitivan skor povećan sa 18,4 milijarde na 63,6 milijardi.

„Istovremeno, one su smanjile broj zaposlenih sa 24.096 radnika na 22.817 zaposlenih“, pokazuju podaci APR-a.

Blagi rast ukupne domaće ekonomije u 2017. godini odrazio se i na poslovanje ovih finansijskih institucija, a na nivou svih grupa aktivnih finansijskih institucija iskazani su pozitivni rezultati, dok izuzetak kao i 2016. godine čine faktoring društva, mada je njihov gubitak smanjen.

„U sektoru osiguranja, u kome je poslovalo 21 društvo, ostvaren je pozitivan neto rezultat od 6,6 milijardi dinara, veći za 16,9 procenata u odnosu na prethodnu godinu, a broj zaposlenih je neznatno opao sa 11.043 na 10.894 radnika“, navode u APR-u.

Veća profitabilnost obeležila je i poslovanje brokersko-dilerskih društava (ukupno 23), koja su zbirno iskazala 3,9 mlrd. dinara dobitka, što je za petinu više u odnosu na prethodnu godinu.

„Ova društva su, i pored prilično slabo razvijenog tržišta kapitala, povećala broj zaposlenih sa 165 radnika na 197 radnika.“

Ukupnim pozitivnim kretanjima u 2017. godini pridružuju se i neprofitne institucije, kažu u APR-u. Od ukupno 53.173 institucije koje su na kraju 2017. godine obavljale neprofitne aktivnosti, izveštaje za statističke i druge potrebe predalo je njih 42.535, a ti izveštaji obrađeni su za 41.986 institucija.

Na nivou neprofitnog sektora ostvaren je neto višak prihoda nad rashodima u iznosu od 5,1 mlrd. dinara, što je 4,6 puta više u poređenju sa prethodnom godinom i u tom sektoru bilo je ukupno 15.147 zaposlenih. Gledano prema obliku organizovanja, najveće pozitivne rezultate beleže udruženja (2 mlrd. dinara), čiji je rezultat za petinu veći od prošlogodišnjeg, a zatim udruženja, društva i savezi u oblasti sporta (1,9 mlrd. dinara), koji su jedini u prethodnoj godini iskazali negativan rezultat.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.