Vesti iz zemlje

13.09.2018. 15:31

Beta

Autor: Poverenica Brankica Janković

Devizne rezerve na kraju avgusta 11 milijardi i 325,7 miliona evra

NBS:

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta iznosile su 11 milijardi i 325,7 miliona evra, što je za 77,7 miliona evra manje nego na kraju jula.

Taj nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda. U odnosu na kraj avgusta prethodne godine, bruto devizne rezerve povećane su za oko 1,05 milijardi evra, saopštila je NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 9,46 milijardi evra, što je za 78 miliona evra manje nego na kraju jula.

Po tumačenju NBS, smanjenje deviznih rezervi u avgustu je rezultat nastojanja države da u značajnijoj meri smanji svoj devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Srbije i promeni njegove valutne strukture sa ciljem smanjenja izloženosti deviznom riziku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.