Vesti iz zemlje

15.09.2018. 09:09

Novosti

Autor: NUNS

Fiat definitivno nastavlja proizvodnju u Srbiji

Kompanija „Fijat-Krajsler automobili“ definitivno nastavlja rad u Kragujevcu i posle isteka 10-godišnjeg ugovora, 29. septembra, pišu „Večernje novosti“.

List ističe da je u pogonima ove fabrike već počela serijska proizvodnja modela „550L“ sa hibridnim pogonom.

Kako navodi list, uskoro u centru Šumadije počinje i montaža ovog modela sa elektromotorom, a potpuno novi model automobila bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine. 

„Neće biti otpuštanja radnika, a trenutni tržišni adut Fabrike automobila u Kragujevcu je model “500L“ sa hibridnim pogonom, čija proizvodnja je uhodavana posle kolektivnog godišnjeg odmora, u avgustu. Serijska proizvodnja je počela ove nedelje, a uskoro počinje i montaža ovog automobila sa ugrađenim elektromotorom“, navode „Novosti“. 

Prema pisanju lista, zvaničnici kompanije iz Torina „signalizirali“ su poslovodstvu „Fijat Srbija“ da se novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između FCA i države Srbije suštinski neće menjati u odnosu na prethodnu deceniju. 

„Poslovodstvu torinsko-srpske fabrike biće prezentovani, kako je najavljeno, svi bitni detalji novog ugovora 18. i 19. septembra. To će učiniti lično Alfredo Leđero, šef svih direktora proizvodnje fabrike u Evropi, i Silvija Verneti, čelnica kompanije u Kragujevcu“, dodaju „Novosti“. Međutim, za razliku od prethodnog ugovora, kako piše list, kompanija iz Torina će izgubiti povlastice koje je uživala u prethodnih 10 godina. Ova firma će, navode „Novosti“, posle potpisivanja novog ugovora, plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika zaposlenih u FKA i kod kooperanata te firme, koji posluju u Industrijskoj zoni „Grošnica“. 

Izmirivaće se i, ističe se u tekstu, obaveze na dobit, imovinu i PDV. „Novi ugovor će značajno ojačati i kasu Gradske uprave Kragujevca, s obzirom na to da se FCA prostire na više od 140 hektara, a da komponentaši proizvode rezervne delove na oko 30 hektara u industrijskoj zoni. Stručnjaci tvrde, konačno ozbiljna dobit – za sve“, zaključuju „Novosti“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.