Vesti iz zemlje

11.06.2018. 14:09

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

RTB Bor postavio rekord u proizvodnji

Rudari RTB „Bora“ iskopali su u maju 4.336 tona bakra u koncentratu, što je najveća mesečna proizvodnja zabeležena u poslednjih 20 godina, saopšteno je iz RTB „Bora“.

To je i za šest odsto više od plana i čak 20 odsto više od prošlogodišnjeg učinka u istom mesecu.

Rekordnu majsku produkciju obeležile su ukupne iskopine „teške“ 3,67 miliona tona, odnosno 32 odsto više nego prošle godine i nešto bolji sadržaj bakra u rudi od planiranog.

Iako ne doprinosi direktno učincima na bakru, pokazatelj vredan pažnje je i rezultat na raskrivci, koji je čak 82 odsto bolji od ostvarenja u maju prošle godine.

U najvećem basenskom rudniku, površinskom kopu „Veliki Krivelj“ je u maju ostvareno 1.860.000 tona iskopina, za petinu više nego u istom periodu lane na raskrivci, a skinuto je milion tona jalovine, rezultat je u odnosu na maj prošle godine bio bolji čak 40 odsto. Proizvodnja rude izmerena je na 860.000 tona.

U Majdanpeku je u isto vreme otkopano 540.000 tona rude, ali je rezultat na raskrivci maltene utrostručen.

Sa ostvarenih 1.230.000 tona jalovine, naspram 490.000 tona koliko je dato u maju prošle godine, majdanpečki rudnik je u potpunosti opravdao investiciju u novu rudarsku mehanizaciju nabavljenu septembra prošle godine.

Rudari RTB-a su od početka godine zabeležili proizvodnju 17.780 tona bakra u koncentratu i, nakon prerade u pogonima za pripremu mineralnih sirovina u Boru i Majdanpeku, topionici isporučili ukupno 93.100 tona suvog koncentrata.

Ukupne iskopine od januara do maja iznosile su 15,2 miliona tona, a dato je 8,5 miliona tona raskrivke i 6,7 miliona tona rude.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.