Cakenews

CakenewsDizajnersko rešenje: Jovana Bogdanović

Šta je to Cakenews?

Cakenews je deo dvogodišnjeg projekta „Domino efekat – borba protiv lažnih vesti u oblasti ekonomije“ koji sprovodi Nova ekonomija uz finansijsku pomoć Delegacije Evropske unije u u Srbiji.

Cilj nam je da objasnimo važne elemente medijske i finansijske pismenosti koji će omogućiti publici da bolje razume nacionalnu i svetsku ekonomiju i ekonomske poruke koje svakog dana dolaze do nje.

Odlučili smo se za eksperimentalni pristup u formi kulinarskih recepata, jer je to publici prijemčivo i spremna je da prati sadržaje vezane za kulinarstvo.

Na srpskoj „medijskoj trpezi“ možemo naći svašta. Svaki dan svesno i nesvesno „gutamo“ gomilu sadržaja, a da često i ne znamo šta smo pojeli i kakve to posledice ostavlja na naše mentalno zdravlje i način razmišljanja.

Neki sadržaj spolja deluje kao divan sveži kolač, odnosno prava vest, a u stvari smo progutali bajatu šećernu bombu za želudac i mozak.

Ekonomska i medijska pismenost je inače deo misije Nove ekonomije. Ovaj projekat smatramo važnim jer su upravo ekonomske teme sve više predmet medijske manipulacije, dezinformacija i lažnih vesti.

Iz tog razloga, važan deo platforme Cake news biće objašnjenje pojmova kao što su propaganda, logičke greške, metode manipulacije, itd.

Koristićemo istovremeno primere i izjave predstavnika vlasti sa kojima se publika svakodnevno susreće, dok je izložena medijima sa najvećim uticajem na to šta građani znaju o ekonomiji i kakve životne odluke donose na osnovu tih informacija.

Pošto se sve više ljudi informiše putem društvenih mreža, verujemo da će Cake news recepti privući više pažnje od konvencionalnih sadržaja medijske pismenosti upakovanih u standardne formate kao što su vesti, intervjui, analize, rečnici medijske pismenosti itd.

Uz rubriku Recepti  deo ove platforme biće i Čaršavi.

Probajte odmah!

Čaršav (poreklo od turske reči) je stolnjak koji stavljate na sto za ručavanje. U novinarskom žargonu, čaršav je duga detaljna analiza. Publika Nove ekonomije rado čita tekstove „čaršave“ jer u njima objašnjavamo na jednostavan način važne ekonomske činjenice i pojave. Ekonomija je sve, sve se vrti oko novca i nema te teme koja se ne može objasniti tako da je svi razumeju. To je naš zadatak i ovoga puta sa Cake news čaršavima.

Čaršav je u novinarskom žargonu duga detaljna analizaIlustracija: Paola Felix Meza

Sa našim receptima i savetima kako se „jedu“ medijski sadržaji, nadamo se da ćemo povećati broj građana Srbije koji konzumiraju tačne ekonomske informacije i stiču veštine koje im olakšavaju razumevanje složenih poruka koje dobijaju iz medija i sa društvenih mreža.

Samo građani koji uviđaju pravo značenje tih (često populističkih) poruka mogu kritički da razmišljaju, da sagledavaju medijski sadržaj iz prave perspektive i formiraju mišljenje o pitanjima koja su im važna za svakodnevni život.

Znamo šta se kuva! Nek nam je svima prijatno!