Vesti iz zemlje

01.07.2018. 14:31

Tanjug

Autor: Veran Matić

Stupio na snagu novi Pravilnik o PDV-u

Povodom stupanja na snagu Pravilnika o PDV-u 1. jula, PKS je sa Poreskom organizovala je niz sastanaka predstavnika poslovne zajednice i nadležnih institucija.

Sastanci su organizovani radi što kvalitetnije i pravovremene pripreme za primenu tog podzakonskog akta, saopšteno je danas iz PKS.

Prema tom pravilniku u periodu od 1. jula 2018. godine do 30. juna 2019. godine, u postupcima provere pravilnosti podataka u Obrascu POPDV, nadležni poreski organi neće uzimati u obzir pogrešno iskazane podatke koji ne utiču na iznos obaveze za PDV. 

Na sastancima predstavnika poslovne zajednice i nadležnih institucija razmatrano je i kako se unose podaci (osnovica za PDV) u Obrazac POPDV po osnovu razgraničenja troškova, pa je u vezi s tim novina da će se sada podaci o prometu dobara i usluga koji je obvezniku PDV-a obavio drugi obveznik PDV-a ili lice koje nije obveznik PDV evidentirati na osnovu računa o prometu, odnosno na osnovu drugog dokumenta kojim se dokazuju poslovne promene. 

Takođe, predstavnici Poreske uprave su najavili da se izmena Pravilnika neće odnositi na nabavke koje je ostvario obveznik PDV-a, a koji je dužnik za promet drugog obveznika PDV (domaćeg/stranog lica), kao i na iskazivanje podataka po osnovu uvoza dobara, plaćenih avansa, izmene osnovice PDV-a . 

Kod osnovice i PDV-a za primljene i date avanse, predložena su rešenja po kojima bi se osnovica i PDV iskazivali po osnovu primljenih avansa i po osnovu storniranja primljenih avansa, tako da će Poreska uprava u narednom periodu razmotriti taj predlog. 

Kada je u pitanju utvrđivanje i evidentiranje nabavne vrednosti reklamnog materijala bez naknade i poklonima vrednim manje od 2.000 dinara, poreski organ smatra da je potrebno da se u okviru PDV evidencije obezbedi posebna evidencija o prometu (prodaja/nabavka) dobara u skladu Zakono o PDV-u. 

Vrednost po kojoj bi se iskazivali podaci u Obrascu POPDV bila bi vrednost utvrđena u skladu sa članom 17. Zakona o PDV-u. 

Na Portalu E – porezi biće tokom jula postavljena elektronska adresa putem koje će poslovna zajednica moći da se obraća Poreskoj upravi za pomoć i dodatna objašnjenja u vezi sa primenom Pravilnika, navodi se u saopštenju. 

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković poručila je na skupu u PKS, da se upravo sastancima i otvorenim dijalogom sa predstavnicima poslovne zajednice, Poreska uprava kreće u smeru da postane partner privrede. 

Poreska uprava obezbedila je informatičku podršku za elektronsko podnošenje obrasca POPDV, a u februaru ove godine objavila je i Korisničko uputstvo za iskazivanje podataka u pregledu obračuna, koje je sastavni deo aplikacije, navela je Olgica Trajković, načelnik u Sektoru za transformaciju, prezentujući novine koje donosi Pravilnik o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV. 

Inače, normativno tumačenje odredbi Pravilnika tokom diskusije sa predstavnicima poslovne zajednice pripremila je Nataša Kovačević, v.d. pomoćnika ministra za fiskalni sistem. 

Predstavnici Nelt Co doo, Elektromreža Srbije ad, Titan Cementara Kosjerić doo, Telekom Srbija ad, JP Elektroprivreda Srbije, Delta M doo, Telenor doo, Mercator S, Agroglobe doo, Sap West Balkans doo, ocenili su ovakve skupove kao vrlo konstruktivne, jer su u otvorenom razgovoru sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave razrešene nedoumice oko implementacije Pravilnika, saopštila je PKS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.