Vesti iz zemlje

08.10.2018. 10:55

Tanjug

Autor: Gaetano Masara

U Srbiji od 4.700 sela nestalo skoro 1.200

Gradonačelnik Kragujevca i ministar Krkobabić razgovarali o oživljavanju sela

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić razgovarao je sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem o zadrugarstvu.

Teme su bile i oživljavanju sela i ravnomernom regionalnom razvoju zemlje, saopšteno je iz kabineta ministra. 

Krkobabić je naglasio da se na prvo mesto sada stavlja transfer znanja i tehnologije i da se tako stvara privredni subjekat koji je u stanju da se pozicionira na tržištu. “Rešili smo da oživimo nešto što je bilo eminentno i što je predstavljalo način života u Srbiji, ali ne po starim već po novim principima evropskog zadrugarstva“, rekao je Krkobabić. 

On je dodao da se formiraju specijalizovane zadruge u koje proizvođači ne unose svoju zemlju ili mehanizaciju, već samo svoje proizvode koje tako pretvaraju u robu. 

Krkobabić je ukazao i na fenomen pustog sela ističući da je u Srbiji nestalo skoro 1.200 sela od ukupno 4.700, a da 980 sela ima manje od 100 stanovnika. 

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić zahvalio je ministru na poseti i ocenio kako je teritorija opštine Kragujevac poznata po stočarstvu i da su joj potrebni podsticaji u razvoju i udruživanju. 

Nikolić je poručio da će Grad nastaviti da daje administrativnu i logističku podršku u cilju poboljšanja kvaliteta života seoskog stanovništva. 

Da se oživljavanjem zadrugarstva rešavaju ključna nacionalna pitanja, saglasio se i član Akademijskog odbora za selo SANU Branislav Gulan koji je ukazao da u 150.000 seoskih kuća niko ne živi, a da čak 50.000 nema vlasnika. 

Gulan smatra da je zadruga srž svakog sela i istakao da je za godinu dana osnovano više od 300 novih zadruga. 

Posetu Šumadijskom upravnom okrugu Krkobabić je nastavio u selu Cerovac kod Kragujevca gde je obišao novoosnovanu zadrugu „K & S“ kojoj je dodeljeno šest miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.