2021

25.02.2021. 09:33

MK Group

Autor: Nova Ekonomija

PIK Bečej štiti kulturnu baštinu dvorca Fantast

MK Group

2021

25.02.2021. 09:33

Imovinsko-pravni odnosi u vezi sa dvorcem „Fantast”, pripadajućim objektima i parcelom, rešavaju se u procesu restitucije, po zahtevu Matice srpske.  

PIK Bečej je od okončanja stečajnog postupka 2016. godine dobrovoljno održavao ovu kulturno-istorijsku baštinu države Srbije do okončanja postupka restitucije. U funkcionisanje dvorskog kompleksa „Fantast“  i njegovu dostupnost javnosti u poslednjih 5 godina je na godišnjem nivou ulagano oko 250.000 evra. 

Međutim, kako kompleks dvorca nije deo imovine PIK Bečej i nije izvesno kada će se pravosnažno okončati postupak restitucije, ne postoji zakonska mogućnost daljeg investiranja u razvoj ovog spomenika kulture i dvorac će biti konzerviran od 1. marta, a čitava lokacija i objekti na njoj će biti obezbeđivani o trošku kompanije PIK Bečej. 

Kao društveno odgovorna kompanija, PIK Bečej je dodatno, svim zaposlenima u dvorcu ponudio drugo radno mesto u okviru ovog poljoprivrednog sistema. 

Nadamo se da će nadležni organi ubrzati donošenje pravosnažne odluke u procesu restitucije kako bi dvorac „Fantast“ dobio svog vlasnika i bio iznova otvoren za posetioce.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.