Vesti iz zemlje

07.07.2018. 11:19

Beta

Autor: AIESEC zove

Investicije u Srbiji rastu, ali industrijska proizvodnja stagnira

Investicije su u Srbiji u maju nastavile da rastu, kao i izvoz, ali se usporava rast industrijske proizvodnje, rekao je saradnik časopisa MAT Ivan Nikolić.

On je na predstavljanju novog broja tog mesečnika rekao da izvoz brže raste od uvoza, pa je pokrivenost izvoza uvozom povećana na četiri petine.

„Zbog visokog priliva deviza rastu i devizne rezerve zemlje, pa je Narodna banka Srbije (NBS) da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa otkupila količinu deviza do juna koliko je otkupljeno tokom cele prošle godine“, rekao je Nikolić. 

Dodao je da preliminarni podaci pokazuju da raste suficit u budžetu i da je u maju bio oko 30 milijardi dinara. U tom mesecu je i inflacija, prema njegovim rečima, bila rekordno niska i iznosila 0,8 odsto. 

Koordinartor MAT-a Stojan Stamenković rekao je da je industrijska proizvodnja u maju porasla svega 0,5 odsto, a prerađivačka 1,6 odsto „što je ozbiljniji problem“. 

„Prerađivačka industrija od januara do aprila porasla je svega 3,9 odsto a očekivalo se rast od pet do šest odsto“, rekao je Stamenković. 

Dodao je da na stagnaciju prerađivačke proizvodnje najviše utiče pad u farmaceutskoj i hemijskoj industriji i industriji duvana, dok se stanje popravlja u prehrambenoj industriji i u sektru motorna vozila i prikolice, ali samo u delu koji proizvodi autodelove. Istakao je da je u rastu izvoza i uvoza došlo do konverzije pa sada brže raste izvoz, u maju po stopi od 5,1 odsto, a uvoz po stopi od 2,8 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.