Vesti iz zemlje

19.07.2018. 09:35

Beta, Danas

Autor: AIESEC zove

Istorijat prodaje RTB Bor-a, stigle prve ponude

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da su se četiri kompanije javile za otkup dokumentacije već prvog dana od raspisivanja tendera za strateškog partnera za RTB Bor i da će ime najboljeg ponudjača biti poznato do k...

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da su se četiri kompanije javile za otkup dokumentacije već prvog dana od raspisivanja tendera za strateškog partnera za RTB Bor i da će ime najboljeg ponudjača biti poznato do kraja godine.

Antić je za Radio televiziju Srbije kazao da očekuje da će budući strateški partner zadržati svih 5.000 zaposlenih, ali i da će biti otvaranja novih radnih mesta.

„Pre svega obaveza će biti da u periodu dok mi kontrolišemo čitav taj privatizacioni proces, što će trajti od tri do šest godina, da se sačuva taj broj radnih mesta. Pošto je biznis plan deo tenderske dokumentacije, mi očekujemo da će tamo biti neophodan dodatni broj radnika“, naveo je Antić.

Prema njegovim rečima, tender za RTB Bor je „ozbiljan medjunarodni tender“ koji će danas biti objavljen i u Fajnenšal Tajmsu.

On očekuje da se na teneder prijavi veći broj ozbiljnih kompanija i podseća da je u protekle dve godine 11 rudarskih kompanija posetilo RTB Bor.

Kao glavni kupac važi kineska kompanija Cijin, a pominju se i trgovac bakrom Milan Popović, kao i kanadske, turske i kazahstanske firme.

Da li je konačno došao na red da se reši i problem Rudarsko-topioničarskog basena Bor?

Odgovor na ovo pitanje videćemo po okončanju raspisanog tendera za izbor strateškog partnera koji bi trebalo da dokapitalizuje kompaniju sa 350 miliona dolara u zamenu za udeo u vlasništvu. U ovom slučaju potencijalni kupci će se nadmetati ko će tražiti manji udeo u vlasništvu za ovaj iznos. Iako u pozivu nije navedeno upućeni očekuju da se za ovih 350 miliona dolara kupi većinski udeo u kompaniji.

O RTB se već decenijama govori kao o strateškoj kompaniji ne samo zato što je najveći rudnik bakra, već i zato što je najveći poslodavac u slabo razvijenoj Istočnoj Srbiji od kog živi najmanje 20.000 ljudi.

RTB Bor bio je redovno spominjan u svim izveštajima Međunarodnog monetarnog fonda kao jedno od problematičnih društvenih preduzeća koja moraju biti privatizovana. U 2016. godini napravljen je UPPR u trenutku kada su obaveze grupe bile 56,7 milijardi dinara i višestruko veće od imovine kompanije koja je procenjena na 16,23 milijarde dinara. Prema proceni konsultanata u tom trenutku na kraju prvog tromesečja 2016. godine da se krenulo u bankrot i rasprodaju imovine moglo se dobiti 8,5 milijardi dinara ili 6,7 puta manje od dugova. RTB na kraju 2017. je imao imao akumulirani gubitak od 2,4 milijarde dinara i to nakon što je smanjen za 2,5 milijardi za koliko je smanjen i kapital kompanije. Da bi bio spreman za tender RTB Bor je u junu integrisao zavisna preduzeća RBB, RBM i TIR.

U prvoj polovini ove godine sa 88,4 miliona evra RTB Bor je bio deseti na listi najvećih izvoznika u Srbiji. U 2017. godini je zabeležio dobit od 934 miliona dinara, naspram gubitka iz 2016. od 1,2 milijarde dinara. S obzirom da je dobit iz poslovanja iznosila oko 46,5 miliona dinara, najveći deo dobiti je stigao od kursnih razlika.

Kako bilo, za pozitivno poslovanje zaslužna je pre svega cena bakra na svetskom tržištu koja je poslednjih godinu i po blizu 7.000 dolara po toni, što RTB čini profitabilnim. Prema nekim procenama, cena bakra na kojoj RTB prestaje da pravi profit je oko 6.200 do 6.300 dolara po toni. Srećom, stručnjaci cene da bi u 2019. cena bakra mogla otići preko 7.000 dolara pre svega zbog razvoja kineske privrede koja je jedan od najvećih potrošača ovog metala. Takođe, bakar se često koristi i kao posredni pokazatelj stanja u globalnoj privredi s obzirom da ima ogromnu primenu u industriji i građevinarstvu. Na cenu bakra s druge strane može da utiče jačanje dolara. Takođe, na kolebanja u ceni utiču i neki pojedinačni događaji poput pregovora između radnika i menadžmenta najvećeg rudnika bakra na svetu Eskondido u Čileu.

Inače krajem 2017. godine raspisan je tender za izbor profesionalnog menadžmenta, a rok za dostavljanje ponuda bio je do 1. jula. Na ovaj tender se javila jedna kompanija čija ponuda nije prihvaćena. Inače ovaj tender je bio osuđen na propast jer je nedugo nakon njega počela priča o zainteresovanim kineskim kompanijama i privatizaciji.

Navodi se da je veliki broj kompanija proučavao knjige i poslovanje RTB-a Bor, čak njih 11. Među zainteresovanima se spominje kompanija iz Rusije koja je još 2014. godine u partnerstvu sa Milanom Popovićem, u medijima nazvanim kraljem bakra budući da je bio jedan od većih dobavljača koncentrata bakra za topionicu, pokazala interesovanje za Bor. Zatim tu je kineska kompanija Cijin, sa čijim se predstavnicima predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao u martu. Mnogi smatraju Kineze favoritima u nadmetanju za RTB s obzirom na ogromne potrebe ove zemlje za metalima. Zainteresovane su još i kompanije iz Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum. Svi oni su u prethodnih godinu dana potpisali ugovor o tajnosti podataka na osnovu kojih su radili procenu vrednosti preduzeća.

Inače, RTB Bor je pre 11 godina godina privatizovan, ali neuspešno. Naime, tada je na tenderu pobedio rumunski Kuprom sa ponudom od 400 miliona evra, ali ispostavilo se da nije imao dovoljno novca da plati transakciju. Drugoplasirani na tenderu je bio Ist point Zorana Drakulića, ali on nije dobio priliku da kupi RTB.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.