NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto

  • 12.07.2018

  • 13:53

  • Beta

  • 0

NBS FOTO: N1

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

"Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, očekivano, postepeno kreće ka cilju i u junu je iznosila 2,3 odsto. Kretanje inflacije u granicama cilja trebalo bi da se nastavi do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da na takva očekivanja ukazuje i bazna inflacija, koja se u poslednja četiri meseca kreće na minimumu od oko 0,8 odsto međugodišnje, a inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i usidrena oko cilja od tri odsto i za godinu dana unapred, i za dve godine.

"Izvršni odbor je ocenio da se privredni rast ubrzava, uz visok doprinos investicija, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede. Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivom stranih direktnih investicija, koje više nego u punoj meri pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku", istakla je NBS.

Prema oceni Izvršnog odbora opreznost u vođenju monetarne politike i dalje je potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. avgusta.

pošaljite komentar

Nema komentara