Skoro polovina mladih nema posao

  • 22.09.2015

  • 15:53

  • Tanjug

  • 0

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je 48 odsto mladih od 15 do 24 godine nezaposleno, a najveća stopa nezaposlenosti zabeležena je Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu omladine i sporta Vesna Vidojević rekla je da su, pored nezaposlenosti, ključni izazovi sa kojima se suočavaju mladi u Srbiji neaktvnost na tržištu rada i socijalna isključenost.

"U Srbiji 25 odsto mladih, starosti od 15. do 24. godine, nije ukjučeno ni u obrazovanje, ni u zapošljavanje, niti u program obuke i treninga", istakla je Vidojević na skupu "Zajednička vizija - zapošljavanje mladih u Srbiji". 

Govoreći o izazovima prilikom prelaska iz obrazovanja na tržište rada, ona je, između ostalog, navela i nedostatak profesionalnog iskustva, nedostatak informacija o potrebama trzišta rada, kao i nedovoljno institucionalne saradnje sa privredom. 

Na simpozijumu kojem, između ostalog, prisustvuju visoki predstavnici nadležnih ministarstava, domaći i svetski stručnjaci za reformu obrazovnih politika u skladu sa potrebama tržišta, kao i predstavnici renomiranih kompanija koje posluju u Srbiji predstavljen je projekat "Podsticanje zapošljavanja mladih". 

Zamenik pomoćnika ministra Ministrastva omladine i sporta Aleksandar Voštić rekao je da taj projekat realizuje GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, a uz podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva privrede i Ministarstva rada. 

Cilj projekta je da se značajno poboljšaju uslovi za bolje pozicioniranje mladih na tržište rada, da se kompanijama omogući veća dostupnost potrebnih kadrova i podstakne preduzetništvo u Srbiji, dodao je Voštić. 

Kako je rečeno, projekat inicira stručni Nacionalni dijalog za podsticanje zapošljavanja mladih ljudi, koji će preporuke, iskustva i znanja stečena u toku sprovodjenja projekta integrisati u politički dijalog u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje. 

"Mladi će biti podrška svojim vršnjacima i prenosioci ključnih poruka i iskustava o mogućnostima i načinima da se dodje do posla, i najmerodavniji u oceni koliko su ponudjena rešenja tokom realizacije projekta uspela da im omoguće bolju perspektivu za zapošljavanje", istakla je viša menadžerka tog projekta Marija Radovanović.
pošaljite komentar

Nema komentara