Siniša Mali, ministar finansija:

Srbija najbolja u regionu po ljudskom kapitalu

  • 12.10.2018

  • 11:17

  • Beta

  • 0

FOTO: N1

Ministar finansija Siniša Mali rekao je, komentarišući rezultate novog Indeksa ljudskog kapitala (Human Capital Index, HCI) koji je objavila Svetska banka, da je Srbija pozicionirana najbolje od svih zemalja u regionu, kao i da je zauzela bolje mesto od mnogih razvijenijih država.

"Srbija je zauzela 27. mesto od 157 zemalja na ovoj listi Svetske banke, i bolja je od mnogih ekonomski razvijenijih zemalja, kao što su Kina, Rusija, Španija… Zanimljivo je i da smo samo jedno mesto iza Belgije i par mesta iza SAD, koje su najrazvijenije zemlje u svetu. Ovo je još jedna potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje smo postigli u prethodnom periodu i podsticaj da još jačim tempom idemo dalje", ocenio je Mali.

Indeks HCI meri doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sledeće generacije radnika i sastoji se iz pet pokazatelja.

On je naglasio da ti rezultati pokazuju da mladi imaju budućnost u Srbiji, te da država može da im pomogne da razviju u punom kapacitetu svoje potencijale.

"U tom kontekstu su najvažniji zdravstvo i obrazovanje, i u odnosu na stanje u tim oblastima se upravo i izračunava koja zemlja je na kojoj poziciji. Ovo znači da smo na dobrom putu i da treba da nastavljamo da ulažemo u te sektore, kako bismo dalje razvijali ljudske kapacitete i podsticali privredni rast. Ne smemo da dozvolimo da mladi odlaze iz zemlje i zato imamo obavezu da im obezbedimo kvalitetne uslove za život", istakao je ministar finansija.

Svetska banka je uradila indeks HCI za 157 zemalja kako bi se izmerio doprinos ljudskog kapitala produktivnosti sledeće generacije radnika.

pošaljite komentar

Nema komentara