2019

12.02.2020. 12:56

Lideri društvene odgovornosti 2019

Autor: Nova Ekonomija

ERSTE BANKA

#ERSTEZNALI – ZA DOBRE FINANSIJSKE ODLUKE Korisna finansijska znanja, bolje razumevanje upravljanja ličnim finansijama i lakše donošenje dobrih finansijskih odluka od ove godine imaju novu adresu i polazište – Ers...

Foto: Erste

2019

12.02.2020. 12:56

#ERSTEZNALI – ZA DOBRE FINANSIJSKE ODLUKE

Korisna finansijska znanja, bolje razumevanje upravljanja ličnim finansijama i lakše donošenje dobrih finansijskih odluka od ove godine imaju novu adresu i polazište – ErsteZnali.rs. Erste Banka od marta sprovodi sveobuhvatan program finansijske edukacije „ErsteZnali“, a onlajn platforma je samo početak

Na šta sve jednu finansijsku instituciju podstiče društvena odgovornost? Kad je reč o Erste Banci, ona uvek inspiriše na razmišljanje o potrebama zajednice u kojoj posluje i o tome kako i na koje od njih Banka može da u skladu sa svojom strategijom odgovori na inovativan način, i time doprinese dobrobiti društva. Kao finansijska institucija, Erste Banka povećanje finansijske pismenosti u društvu i finansijsku edukaciju smatra svojom primarnom odgovornošću. Zbog toga već niz godina kroz različite programe finansijske teme približava ne samo svojim klijentima, već i čitavoj zajednici. Na osnovu tog iskustva, prepoznata je i potreba da Banka pokrene sveobuhvatan i besplatan program finansijske edukacije, koji će uključiti mnoge važne teme i aktivnosti i stvoriti interesovanje u javnosti za korisna i „životna“ finansijska znanja, tako što će ih učiniti dostupnim, na zanimljiv i primenljiv način. Glavni cilj – da građanke i građani naše zemlje donose bolje finansijske odluke. Recept za „ErsteZnali“ je pažljivo osmišljavan, i to tako da sadrži dovoljnu količinu korisnih informacija i preporuka, a da ne sadrži ni „prstohvat“ promocije proizvoda ili usluga Banke.

lustracije: Dobrosav Bob Živković, za platformu ErsteZnali

#ERSTEZNALI ZAŠTO JE UOPŠTE FINANSIJSKA PISMENOST VAŽNA?

Čime god da se bavimo i gde god da živimo, način na koji se svakodnevno ophodimo prema ličnim finansijama značajno utiče na naš život. Donošenje dobrih i odgovornih finansijskih odluka, koje su zasnovane na odgovarajućim znanjima, zaista može da promeni budućnost svakog od nas.

Dobro upravljanje finansijama je značajno i za svaki poslovni poduhvat i njegovu održivost. Počev od svakog od nas pojedinačno, finansijska pismenost doprinosi prosperitetu čitavog društva, ekonomskom rastu i manjem riziku od siromaštva, društvenoj inkluziji i stabilnosti.

Međutim, ako se izuzmu ekonomisti, većina ljudi nije imala prilike da o finansijama uči u toku redovnog obrazovanja. To je pokazalo i istraživanje koje je Banka sprovela među klijentima – čak 90 odsto njih nikada nije imalo obuku iz oblasti upravljanja ličnim finansijama, 60 procenata se za savete obraća bližnjima, a tek šest odsto banci.

FINANSIJSKA ZNANJA: KORISNA, PRIMENLJIVA I – ZABAVNA

Zbog svega navedenog, Erste Banka je htela da pita građane „ErsteZnali?“, podstakne ih da se zainteresuju za važne finansijske teme i podeli znanja i iskustva. Prva u nizu aktivnosti u okviru programa je onlajn platforma za finansijsku edukaciju, koja je od sredine marta 2019. dostupna na ErsteZnali.rs. Na njoj se mogu naći edukativni i zabavni tekstovi o finansijskim pojmovima i instrumentima, testovi znanja i brojne zanimljivosti i informacije koje su korisne za svakodnevno upravljanje finansijama. Šta jeste, a šta u stvari nije štednja? Kako odrediti njen cilj i iznos i na najbolji način voditi evidenciju ličnih prihoda i rashoda? Koje sve vrste zaduživanja i platnih kartica postoje? Kako efikasno registrovati svoju firmu? Prvih pet oblasti koje su detaljno predstavljene su upravljanje ličnim finansijama i štednja, zaduživanje, kartice i kupovina nekretnina, a ErsteZnali.rs nudi i korisne informacije u okviru preduzetničkog kursa. Stalno se dopunjuje i inovira, uz postepeno uključivanje tema i partnera. Da je potreba dobro prepoznata, a recept odgovarajući, pokazali su i rezultati – platforma je brzo privukla pažnju javnosti i trenutno ima oko 140.000 jedinstvenih poseta. Posetioci su testirali svoje finansijsko znanje više od 11.000 puta.

Platforma je samo prvi korak programa – nedavno je započet i ciklus radionica pod nazivom „Sedam koraka dobrih finansija“, u okviru kojih eksperti Banke volonterski sa građanima dele savete i preporuke o vođenju ličnog budžeta i upravljanju finansijama. Radionice će biti organizovane širom Srbije. Program je namenjen i najmlađima – ove godine objavljena je knjiga „Čuvari zmajevog blaga“, koja uči decu kako da brinu o novcu i otkriva im znanja koja su osnova buduće finansijske pismenosti. Autorka knjige je Dragica Mujković, direktorka Direkcije komunikacija Erste Banke, a izdao ju je Kreativni centar, uz podršku Banke. Ukoliko i vi želite da poboljšate svoja finansijska znanja, kao i da na vreme saznate sve o narednim aktivnostima u okviru „ErsteZnali“, pratite sadržaje na ErsteZnali.rs i društvenim mrežama Erste Banke.

#ERSTEZNALI U BROJKAMA, 2019. GODINE:

• Jedna osoba zaposlena, za koordinaciju programa finansijske edukacije

• 25 eksperata iz različitih sektora Banke uključeno u pripremu sadržaja platforme

• Šest edukativnih kurseva na platformi

• 140.000 jedinstvenih poseta platformi

• Više od 11.000 urađenih testova znanja

• 20 eksperata iz različitih sektora Banke uključeno u pripremu radionica

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.