2019

13.02.2020. 15:00

Lideri društvene odgovornosti 2019

Autor: Nova Ekonomija

NIS

DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE Uspeh kompanije može biti potpun samo ukoliko doprinosi razvoju zajednice. Imajući u vidu ovu misao, NIS dugi niz godina nastoji da doprinese opštem napretku u Srbiji. Prepoznaju...

Foto: NIS

2019

13.02.2020. 15:00

DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE

Uspeh kompanije može biti potpun samo ukoliko doprinosi razvoju zajednice. Imajući u vidu ovu misao, NIS dugi niz godina nastoji da doprinese opštem napretku u Srbiji. Prepoznajući značaj brige o zajednici, NIS realizuje program „Zajednici zajedno“ kroz koji već 11 godina ulaže značajna novčana sredstva u opštine i gradove širom naše zemlje

Poslovanje u skladu sa principima održivog razvoja poslednjih godina postalo je važno merilo odgovornosti kompanija, ali i njihovog uspeha, kako u svetu, tako i u Srbiji. Pored pozitivnih uticaja na životnu sredinu i prirodne resurse, kompanije odgovornim poslovanjem utiču i na svoje poslovne rezultate i reputaciju, jer su takve aktivnosti temelj za dugoročan uspeh. Ujedno, društveno odgovorni poslovni sistemi svojim aktivnostima predstavljaju dobar primer za angažovanje na projektima i inicijativama koje doprinose kolektivnom razvoju i boljitku celokupnog društva. Ulaganje u zajednicu u kojoj se posluje, kao i stavljanje u fokus potreba svih njenih članova, posebno najmlađih, jedan je od postulata na kojima se zasniva društvena odgovornost NIS-a, kao odgovornog člana našeg društva. NIS, jedan od lidera u oblasti društveno odgovornog poslovanja u Srbiji, kroz društveno odgovorne projekte i sponzorstva, uložio je od 2009. godine u zajednicu više od tri milijarde dinara.

ZDRAVA ZAJEDNICA JE JAKA ZAJEDNICA

Uspeh kompanije može biti potpun samo ukoliko doprinosi razvoju zajednice. Imajući u vidu ovu misao NIS dugi niz godina nastoji da doprinese opštem napretku u Srbiji, stavljajući u fokus potrebe svih članova društva, posebno onih najmlađih, koji su nosioci budućeg razvoja. Prepoznajući značaj brige o zajednici, NIS realizuje program „Zajednici zajedno“ kroz koji već 11 godina ulaže značajna novčana sredstva u opštine i gradove širom naše zemlje. Kompanija je u saradnji sa lokalnim zajednicama realizovala više od 900 projekata vrednih preko milijardu dinara. Ta sredstva uložena su u rekonstrukciju vrtića, parkova, igrališta i škola, opremanje školskih laboratorija i učionica, kao i realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja i nauke, kulture, ekologije, sporta, javnog zdravlja i socijalne zaštite. Rezultati programa su svima vidljivi. U partnerstvu NIS-a i lokalnih zajednica unapređen je rad 14 porodilišta, 27 domova zdravlja, 10 bolnica. Takođe, rekonstruisano je i ulepšano 75 igrališta i parkova, opremljeno i 12 laboratorija u školama i na fakultetima.

U 2019. godini NIS je kroz ovaj program društvene odgovornosti sva sredstva, u ukupnom iznosu od 116,5 miliona dinara, usmerio isključivo u podršku 20 zdravstvenih ustanova u lokalnim zajednicama širom Srbije. Ulaganje u zdravlje mladih i čitave zajednice je deo strateškog opredeljenja NIS-a, a do sada je kompanija u podršku zdravstvenim ustanovama u kojima se leče najmlađi investirala gotovo 100 miliona dinara. Tako je kompanija do sada donirala sredstva za nabavku savremenih aparata Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, Univerzitetskoj dečjoj klinici „Tiršova“ u Beogradu, a krajem prošle godine kompanija je uručila značajne donacije za Opštu bolnicu „Studenica“ u Kraljevu i Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, kao i Klinici za opekotine u Beogradu. Kompanija je podržala i Hemato-onkološko odeljenje za dečje interne bolesti u Nišu, kao i Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“.

ULAGANJE U MLADE JE NAJBOLJA INVESTICIJA U BUDUĆNOST

Da je ulaganje u znanje najbolja investicija, govori i to da je NIS do sada u podršku obrazovanju, ulaganju u mlade i talentovane pojedince, uložio oko pet miliona evra, stipendirao preko 100 studenata, od kojih je blizu 50 zaposleno u kompaniji. Odlučan da promoviše mlade, uspešne i humane pojedince, NIS zajedno za EXIT fondacijom već četiri godine zaredom organizuje konkurs „Youth heroes“ čiji je osnovni cilj da se mladi heroji u Srbiji predstave javnosti i promovišu, kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za nove generacije. Unapređenje uslova za obrazovanje učenika i studenata je takođe jedan od prioriteta kompanije, pa je tako kroz program „Energija znanja“ NIS adaptirao preko 50 učionica i laboratorija u školama i na fakultetima širom Srbije, a ostvarena je i saradnja sa preko 50 domaćih i međunarodnih obrazovnih i naučnih ustanova.

Kao kompanija koja podržava profesionalno usavršavanje mladih, obrazovanje i korišćenje savremenih tehnologija i inovacija, NIS je već sedmu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke. Zato ne čudi činjenica da je NIS prva kompanija u Srbiji kojoj je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo prestižnu Svetosavsku nagradu.

SVI SMO JEDAN TIM

Kompanija već dugi niz godina daje aktivnu podršku najuspešnijim sportskim klubovima i pojedincima u oblasti košarke, fudbala, tenisa, automobilizma. U cilju promocije sportskih vrednosti, NIS kao generalni sponzor Teniskog saveza Srbije već osam godina zaredom organizuje širom Srbije besplatne škole tenisa za decu svih uzrasta, koja imaju priliku da sa stručnim trenerima nauče prve teniske poteze. Ova manifestacija imala je veliki odjek među najmlađim teniserima, pa je do sada u školama tenisa učestvovalo više od 80.000 dece. U nizu svojih društveno odgovornih aktivnosti, kompanija NIS realizuje i projekat „Svi smo jedan tim“, čiji je cilj promocija sportskog duha i zdravog načina života, poštovanje rivala i negovanje osećaja za fer-plej igru. U okviru ovog projekta NIS je uz podršku Košarkaškog saveza Srbije drugu godinu zaredom organizovao mini basket turnir „Vikend šampiona“, koji je ove godine održan u tri grada u Srbiji – Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Od posebnog značaja za NIS je da deca od prvih koraka usvoje pozitivne vrednosti kakve su viteška borba, empatija i istrajnost, jer samo na taj način mogu da rastu budući šampioni koji će na najbolji način predstavljati Srbiju u svetu i nastaviti uspehe današnjih generacija sportista.

VOLONTERIZAM U SRCU POSLOVANJA

U fokusu korporativnog volonterizma NIS-a su pomoć socijalno ugroženim kategorijama, deci i omladini, uređenje prostora u dečjim bolnicama, kao i zaštita životne sredine. Do sada su zaposleni NIS-a realizovali brojne akcije u kojima je učestvovalo gotovo 900 volontera. Između ostalog, u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ zaposleni NIS-a su učestvovali u ulepšavanju prostorija, liftova i operacionih sala, uručeni su novogodišnji pokloni deci u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, Kliničkom centru u Nišu, SOS Dečjem selu u Kraljevu i Domu za decu u Sremčici. Volonteri NIS-a zaslužni su i za uređenje dela Fruške gore, keja na Tamišu, čišćenje Petrovaradinske tvrđave… Ove godine, sprovedeno je pet akcija Kluba volontera u okviru kompanijskog konkursa „Ulepšaj! Poduči! Obraduj!“ koje su osmislili sami zaposleni, tokom kojih su se družili sa decom i mladima iz ustanova u kojima je konkurs sproveden, uredili i učinili njihov životni prostor prijatnijim i pružili podršku onima kojima je ona najpotrebnija. Volonteri NIS-a učestvovali su i u uređenju Botaničke bašte u Beogradu, a zahvaljujući njima biblioteka Aleksinačke gimnazije bogatija je za više od stotinu udžbenika i stručnu literaturu na ruskom jeziku, koju će pre svega koristiti učenici bilingvalnog srpsko-ruskog odeljenja. Da je humanost na delu podsticaj, ali i motiv volontera, govori i činjenica da je više od 300 NIS-ovih zaposlenih iz čitave Srbije zajedno sa menadžmentom, pružilo podršku aktivistima NURDOR-a, u akciji „Pruži korak“ čiji je cilj bilo prikupljanje sredstva za izgradnju nove, treće po redu Roditeljske kuće u Beogradu.

KULTURA JE LEPŠI DEO ŽIVOTA

Podrška projektima čiji je cilj promocija kulture i istinskih vrednosti važan je segment društvene odgovornosti NIS-a. Ovakvom podrškom kompanija želi da doprinese razvoju kulturne ponude, napretku i afirmaciji mladih umetnika, promociji novih ideja i perspektiva, podrži umetničke manifestacije koje poboljšavaju kulturni život zajednice. Tako je NIS već četiri godine pokrovitelj manifestacije Pozorišni Kustendorf, festivala koji se organizuje u saradnji sa našim poznatim režiserom Emirom Kusturicom. Jačanjem uloge kulture u društvu, kao i promocijom vrednosti koje ona nosi, NIS doprinosi stvaranju boljeg, lepšeg i srećnijeg okruženja. Zato kompanija već 11 godina podržava i manifestaciju „Radost Evrope“, koja promoviše razvoj kulturnih različitosti, usvajanje pravih vrednosti i afirmaciju zajedništva i tolerancije kod dece i mladih.

Iz NIS-a najavljuju da će i u narednom periodu nastaviti da podržavaju i ulažu u projekte koji će unaprediti život građana širom Srbije. „Strateško opredeljenje naše kompanije je ulaganje u mlade i dalji napredak. Ponosni smo što su naši projekti vidljivi svima i što su na usluzi lokalnoj zajednici. Korporativnim sloganom „Budućnost na delu“ želimo da pokrenemo zajednicu, ali i da motivišemo pojedince da kreiraju bolju budućnost za sve nas. Verujemo da je odgovoran odnos prema zajednici i budućim generacijama jedini način da se izgradi međusobno poverenje i prijateljstvo“, izjavio je Stefan Despotović, direktor eksternih komunikacija u NIS-u. Izvesno je da potrebe zajednice u Srbiji nisu male. Zbog toga je važno da koncept društvene odgovornosti bude još zastupljeniji u srpskoj privredi, a našoj zemlji je potreban veći broj kompanija koje će uspešno poslovati i biti spremne da podstaknu i unaprede zajednicu. Primer NIS-a je i najbolji poziv na akciju koja će doprineti razvoju i ostvarivanju punih potencijala, kako pojedinaca, tako i cele zajednice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.